Nieziemski deser czekoladowy. Bez pieczenia i bez żelatyny
Do kawy, po obiedzie i gdy tylko najdzie nas ochota, słodkości to przysmaki, którymi uwielbiamy się zajadać. Najbardziej lubimy ciasta, ale ich pieczenie najczęściej zajmuje sporo czasu. Dlatego w takich sytuacjach idealne będą szybkie desery. W tym artykule postanowiliśmy zaprezentować przepis na deser czekoladowy bez pieczenia. Zrobisz go w parę chwil i nie ma konieczności używania żelatyny.
12.01.2023 15:00
Deser czekoladowy bez pieczenia to idealna opcja na wyjątkową słodką przekąskę
Masz ochotę na coś słodkiego? Dobrze się składa, bo mamy dla ciebie przepis, który powinien zachwycić zarówno ciebie, jak i wszystkich członków twojej rodziny i znajomych. To mus czekoladowy, który przygotujesz bez pieczenia i konieczności stosowania żelatyny. Wszystkie produkty z pewnością masz w swojej kuchni, dlatego nie pozostaje ci nic innego, jak rozpocząć eksperymenty z tym słodkim daniem. Największą zaletą, jeśli chodzi o deser czekoladowy bez pieczenia, jest fakt, że zrobisz go w parę chwil. Dlatego koniecznie musisz powtórzyć ten deser w swoim domu.
Jak przygotować deser czekoladowy bez pieczenia?
Wystarczą dobre chęci, odrobina wolnego czasu i składniki, które posłużą ci do przygotowania tego pysznego deseru. No i przyda się jeszcze dobry humor, bo z nim wszystko wychodzi o wiele lepsze i przyjemniejsze. A reszta zrobi się już sama! Ten deser dosłownie rozpływa się w ustach!
Składniki:
- wanilina
- 200 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 150 ml mleka
- 50 g cukru
- 300 ml śmietanki 30 proc.
- 5 g proszku do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- 100 ml śmietanki dla glazury
- tabliczka gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
Deser czekoladowy bez pieczenia robi się miło, łatwo i przyjemnie. Do sitka, przez które będziemy przesiewać składniki, wsypujemy mąkę, wanilinę, kakao. Przesiewamy wszystkie składniki do miski i dodajemy cukier. Delikatnie mieszamy składniki, przy użyciu drewnianej łopatki. Kolejny krok to dodanie 150 ml mleka i wymieszanie składników przy pomocy trzepaczki. Po chwili możemy dolać jeszcze odrobinę mleka. Gdy uzyskamy gładką masę, to dodajemy proszek do pieczenia i ponownie mieszamy trzepaczką. Teraz, przed nami niezwykle ważny moment.
Bok tortownicy ustawiamy na patelni i wylewamy powstałą masę, równo ją rozprowadzając. Ustawiamy patelnię na małym płomieniu i przystępujemy do "podsmażania" naszego musu. Patelnię dobrze jest przykryć pokrywką. Smażymy przez około 8-10 minut, do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto z tortownicy i przy pomocy noża wyrównujemy jego górną część, aby było gładkie. Wkładamy je do lodówki do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie, do miski wlewamy śmietankę i ją ubijamy z cukrem pudrem i kakao. Wyjmujemy ciasto z lodówki i czas na jego dekorację.
Ponownie używamy boku tortownicy, okładając nim ciasto. Wylewamy masę ze śmietanki i kakao i równo ją rozprowadzamy. Teraz robimy glazurę do ciasta, bez konieczności używania żelatyny. W śmietance 30 proc. rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady. Gdy czekolada się rozpuści, polewa będzie gotowa. Wyrównujemy boki musu i wylewamy na niego polewę, którą równomiernie rozprowadzamy. Nasz deser jest już gotowy! Smacznego!
Lubisz proste słodkie przekąski? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na chrupiące ciastka z jabłkami z cynamonową posypką: