Deser jogurtowy z truskawek

Dzisiejszy deser jogurtowy przygotowaliśmy na bazie truskawek. I był to strzał w 10! Kiedy tylko serwujemy go swoim bliskim, znika w mgnieniu oka 😉

Obrazek
Pyszności

Idealnie aksamitną mieszankę truskawkową przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Polewa czekoladowa

  1. 2 łyżki masło
  2. 200 g czekolada gorzka
  3. 250 ml śmietanka 30%
  4. 1/3 szkl. cukier
  5. 1 łyżka ekstrakt waniliowy

Podstawowe składniki

  1. 200 g kruche ciasteczka
  2. 40 g masło roztopione
  3. 400 g jogurt grecki
  4. 300 g mleko skondensowane
  5. 400 g truskawki
  6. 1/2 szt. limonka sok

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować truskawkową mieszankę, zmiksuj w blenderze: jogurt grecki, mleko skondensowane, truskawki i sok z limonki.

Obrazek

2. W pucharku lodowym ułóż warstwę z pokruszonych ciasteczek z dodatkiem roztopionego masła.

Obrazek

3. Teraz przelej mieszankę z blendera i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową, łącząc na palniku: gorzką czekoladę, śmietankę 30%, cukier, ekstrakt waniliowy i masło.

Obrazek

5. Ostudzoną polewę czekoladową umieść na wierzchu truskawkowej mieszanki.

Obrazek

6. Gotowy deser udekoruj czekoladą, limonką i truskawką. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀