PrzepisDeseryDeser jogurtowy z truskawek

Deser jogurtowy z truskawek

Dzisiejszy deser jogurtowy przygotowaliśmy na bazie truskawek. I był to strzał w 10! Kiedy tylko serwujemy go swoim bliskim, znika w mgnieniu oka 😉

Deser jogurtowy z truskawek
Pyszności

22.04.2021 | aktual.: 27.04.2021 13:23

Idealnie aksamitną mieszankę truskawkową przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Polewa czekoladowa

  1. 2 łyżki masło
  2. 200 g czekolada gorzka
  3. 250 ml śmietanka 30%
  4. 1/3 szkl. cukier
  5. 1 łyżka ekstrakt waniliowy

Podstawowe składniki

  1. 200 g kruche ciasteczka
  2. 40 g masło roztopione
  3. 400 g jogurt grecki
  4. 300 g mleko skondensowane
  5. 400 g truskawki
  6. 1/2 szt. limonka sok

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować truskawkową mieszankę, zmiksuj w blenderze: jogurt grecki, mleko skondensowane, truskawki i sok z limonki.

Obraz

2. W pucharku lodowym ułóż warstwę z pokruszonych ciasteczek z dodatkiem roztopionego masła.

Obraz

3. Teraz przelej mieszankę z blendera i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową, łącząc na palniku: gorzką czekoladę, śmietankę 30%, cukier, ekstrakt waniliowy i masło.

Obraz

5. Ostudzoną polewę czekoladową umieść na wierzchu truskawkowej mieszanki.

Obraz

6. Gotowy deser udekoruj czekoladą, limonką i truskawką. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie