PrzepisDeser na zimno z truskawkami i malinami

Deser na zimno z truskawkami i malinami

Deser na zimno z truskawkami i malinami
Pyszności

01.07.2020 12:00, aktual.: 12.08.2020 16:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Deser na zimno z truskawkami i malinami to idealna kombinacja na wakacyjny przepis dla całej rodziny. Takiej kombinacji nie sposób powiedzieć nie 😍

Składniki:

I warstwa

  1. 300 g truskawki z podziałem na pół
  2. 140 g maliny
  3. 1 szt. galaretka krystaliczna
  4. 4 łyżki cukier puder
  5. 1 szkl. woda

II warstwa

  1. 380 g jogurt grecki
  2. 4 łyżki cukier puder
  3. 1 szt. galaretka krystaliczna
  4. 150 ml wrzątek

Sposób przygotowania:

1. W rondelku połącz ze sobą: truskawki, cukier puder i wodę. Gotuj całość przez 15 minut.

Obraz

2. Przy pomocy sitka oddziel wywar truskawkowy od owoców. Następnie dodaj do niego galaretkę krystaliczną.

Obraz

3. Na spodzie formy na babkę ułóż truskawki i maliny. Następnie dodaj tężejącą mieszankę i wstaw do lodówki.

Obraz

4. W międzyczasie połącz jogurt naturalny i cukier puder.

Obraz

5. Jako kolejne składniki dodaj sok z cytryny, galaretkę krystaliczną (rozpuszczoną w 150 ml wrzątku) oraz truskawki, które wcześniej odcedziłaś przy pomocy sitka.

Obraz

6. Przelej mieszankę do formy i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz