Deser na zimno z truskawkami i malinami to idealna kombinacja na wakacyjny przepis dla całej rodziny. Takiej kombinacji nie sposób powiedzieć nie 😍
Pyszności
Składniki:
I warstwa
300 g truskawki z podziałem na pół
140 g maliny
1 szt. galaretka krystaliczna
4 łyżki cukier puder
1 szkl. woda
II warstwa
380 g jogurt grecki
4 łyżki cukier puder
1 szt. galaretka krystaliczna
150 ml wrzątek
Sposób przygotowania:
1. W rondelku połącz ze sobą: truskawki, cukier puder i wodę. Gotuj całość przez 15 minut.
2. Przy pomocy sitka oddziel wywar truskawkowy od owoców. Następnie dodaj do niego galaretkę krystaliczną.
3. Na spodzie formy na babkę ułóż truskawki i maliny. Następnie dodaj tężejącą mieszankę i wstaw do lodówki.
4. W międzyczasie połącz jogurt naturalny i cukier puder.
5. Jako kolejne składniki dodaj sok z cytryny, galaretkę krystaliczną (rozpuszczoną w 150 ml wrzątku) oraz truskawki, które wcześniej odcedziłaś przy pomocy sitka.
6. Przelej mieszankę do formy i wstaw do lodówki na 2 godziny.