PrzepisDeseryPyszny deser z borówek i ciasta francuskiego
Pyszny deser z borówek i ciasta francuskiego
Poniżej znajdziesz przepis na przyrządzenie pysznego deseru z borówek i ciasta francuskiego.
Pyszności
Składniki:
2 szklanki borówki umyte
1/3 szklanki cukier puder
1 szt. jajko rozmieszane
1/3 łyżeczki sól
1 łyżeczka sok z cytryny
4 łyżeczki skrobia kukurydziana
240 g serek śmietankowy
2 łyżki cukier puder
szczypta gałka muszkatołowa
1 szt. żółtko
1 szt. okrąg z ciasta francuskiego
Sposób przygotowania:
1. W miseczce wymieszaj ze sobą borówki, 1/3 szklanki cukru pudru, sól, sok z cytryny i skrobię kukurydzianą.
2. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą serek śmietankowy, 2 łyżki cukru pudru, gałkę muszkatołową i żółtko.
3. Środek ciasta francuskiego nasmaruj mieszanką z serkiem śmietankowym. Wyłóż borówki, a boki ciasta zagnij do środka. Borówki nasmaruj mieszanką z serkiem śmietankowym, a boki ciasta jajkiem. Następnie posyp cukrem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 20 minut.
4. Po 20 minutach wyjmij gotowy deser z piekarnika. Smacznego!