Deska wędlin i serów na imprezę. Pomysł na przepiękną przystawkę
Deska wędlin i serów to obowiązkowa pozycja na każdej imprezie. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane i nie wymaga spędzenia w kuchni dużo czasu. To uniwersalny przepis na przystawkę- sprawdzi się przy każdej okazji, nie tylko od święta.
31.07.2022 | aktual.: 16.10.2023 08:58
Podczas spotkań z przyjaciółmi czy też w czasie imprez nie może zabraknąć przekąsek, po które sięgają goście. Naszym sprawdzonym patentem od lat jest prosta deska z wędlinami, serami i dodatkami. Dzięki różnorodności smakołyków na takiej desce- każdy gość znajdzie z łatwością coś dla siebie. Kluczem do stworzenia takiej przystawki jest różnorodność: postaw na różne rodzaje mięsa i serów, dokładając owoce, orzechy i słone przekąski. Taką deskę można przygotować zarówno w wersji mięsnej, jaki i wegetariańskiej.
Odpowiednio przygotowana deska będzie nie tylko smaczną przekąską, ale również ozdobą stołu. Dziś pokażemy Ci, jak estetycznie ją przygotować.
Do stworzenia warzywnych dekoracji wykorzystaliśmy Zoodler marki Philips.
Deska wędlin i serów- składniki
24 plastrów salami w plastrach
15 plastrów sera żółtego w plastrach
12 plastrów okrągłej szynki
1 szt. sera pleśniowego
15 plastrów szynki wieprzowej/drobiowej w plastrach
1 sałata zielona
400 g białego winogrona
100 cienkich kabanosów
pomidorki koktajlowe
małe korniszony
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
Dobór składników do przygotowania deski zależy od Ciebie- postaw na takie wędliny i sery, jakie lubisz najbardziej.
Przepis na deskę wędlin i serów
Z salami stwórz róże- ułóż je na szklance lub kieliszku, zaginając w połowie plasterki na brzegu naczynia. Następnie odwróć szklankę i róża gotowa.
Plastry żółtego sera rozłóż tak, aby ich brzegi nachodziły na siebie. Zegnij na pół i następnie zrolluj tak, jak na filmiku. Powstanie piękny, serowy kwiat.
Kwiaty z wędlin i serów ułóż na desce. Dodaj pozostałe plastry wędlin i sery pleśniowe. Luki między nimi wypełnij sałatą, pomidorkami koktajlowymi, kabanosami, małymi ogóreczkami (nadziej je na wykałaczkę, żeby gościom łatwiej było za nie chwycić). Wypełnij każdą wolną przestrzeń smakołykami.
Marchewkę i pietruszkę obierz i zoodluj w spirale. Ułóż je na górze przygotowanej deski z wędlinami i serami. Całość jest już gotowa do zjedzenia- smacznego!