Deska wędlin i serów na imprezę. Pomysł na przepiękną przystawkę

Deska wędlin i serów to obowiązkowa pozycja na każdej imprezie. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane i nie wymaga spędzenia w kuchni dużo czasu. To uniwersalny przepis na przystawkę- sprawdzi się przy każdej okazji, nie tylko od święta.

Obrazek
Ewa

Podczas spotkań z przyjaciółmi czy też w czasie imprez nie może zabraknąć przekąsek, po które sięgają goście. Naszym sprawdzonym patentem od lat jest prosta deska z wędlinami, serami i dodatkami. Dzięki różnorodności smakołyków na takiej desce- każdy gość znajdzie z łatwością coś dla siebie. Kluczem do stworzenia takiej przystawki jest różnorodność: postaw na różne rodzaje mięsa i serów, dokładając owoce, orzechy i słone przekąski. Taką deskę można przygotować zarówno w wersji mięsnej, jaki i wegetariańskiej.

Odpowiednio przygotowana deska będzie nie tylko smaczną przekąską, ale również ozdobą stołu. Dziś pokażemy Ci, jak estetycznie ją przygotować.

Do stworzenia warzywnych dekoracji wykorzystaliśmy Zoodler marki Philips.

Deska wędlin i serów- składniki

24 plastrów salami w plastrach

15 plastrów sera żółtego w plastrach

12 plastrów okrągłej szynki

1 szt. sera pleśniowego

15 plastrów szynki wieprzowej/drobiowej w plastrach

1 sałata zielona

400 g białego winogrona

100 cienkich kabanosów

pomidorki koktajlowe

małe korniszony

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

Dobór składników do przygotowania deski zależy od Ciebie- postaw na takie wędliny i sery, jakie lubisz najbardziej.

Przepis na deskę wędlin i serów

Z salami stwórz róże- ułóż je na szklance lub kieliszku, zaginając w połowie plasterki na brzegu naczynia. Następnie odwróć szklankę i róża gotowa.

Obrazek
Deska wędlin i serów- Pyszności

Plastry żółtego sera rozłóż tak, aby ich brzegi nachodziły na siebie. Zegnij na pół i następnie zrolluj tak, jak na filmiku. Powstanie piękny, serowy kwiat.

Obrazek
Deska wędlin i serów- Pyszności

Kwiaty z wędlin i serów ułóż na desce. Dodaj pozostałe plastry wędlin i sery pleśniowe. Luki między nimi wypełnij sałatą, pomidorkami koktajlowymi, kabanosami, małymi ogóreczkami (nadziej je na wykałaczkę, żeby gościom łatwiej było za nie chwycić). Wypełnij każdą wolną przestrzeń smakołykami.

Obrazek
Deska wędlin i serów- Pyszności

Marchewkę i pietruszkę obierz i  zoodluj w spirale. Ułóż je na górze przygotowanej deski z wędlinami i serami. Całość jest już gotowa do zjedzenia- smacznego!

Obrazek
Deska wędlin i serów- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni