Sprawdzony przepis na perfekcyjnego devolaya Magdy Gessler. Niebo w gębie!

Zrobienie perfekcyjnego kotleta to jeden z testów, które musi przejść każdy kucharz. Magda Gessler surowo ocenia umiejętności, ale podzieliła się również swoim sprawdzonym patentem na idealnego devolaya.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 80 g dobrego masła
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • mąka
  • jajko
  • olej do smażenia
Obrazek

Przygotowanie:

  1. Zimne masło rozetrzyj z odrobiną soli i uformuj wałeczki, które długością będą pasowały do piersi z kurczaka. Zawiń je w folię i schowaj do lodówki
  2. Pierś z kurczaka dobrze rozbij tłuczkiem. Z każdej strony posyp solą i pieprzem.
  3. Ułóż na środku roladki z masła i zawiń.
  4. Panieruj w mące, jajku i bułce tartej.
  5. Najważniejsze jest odpowiednie smażenie. Zrób to w głębokim, rozgrzanym tłuszczu i dodawaj je małymi partiami, żeby nie obniżyć temperatury oleju. To właśnie dzięki temu panierka będzie chrupiąca, a wnętrze miękkie i delikatne.
  6. Smaż je przez ok. 10 minut, aż staną się złote.

Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami, frytkami lub puree. Fantastyczny obiad gotowy!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser