InspiracjeSprawdzony przepis na perfekcyjnego devolaya Magdy Gessler. Niebo w gębie!
Sprawdzony przepis na perfekcyjnego devolaya Magdy Gessler. Niebo w gębie!
Ewa
27.11.2020 12:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zrobienie perfekcyjnego kotleta to jeden z testów, które musi przejść każdy kucharz. Magda Gessler surowo ocenia umiejętności, ale podzieliła się również swoim sprawdzonym patentem na idealnego devolaya.
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 80 g dobrego masła
- sól i pieprz
- bułka tarta
- mąka
- jajko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Zimne masło rozetrzyj z odrobiną soli i uformuj wałeczki, które długością będą pasowały do piersi z kurczaka. Zawiń je w folię i schowaj do lodówki
- Pierś z kurczaka dobrze rozbij tłuczkiem. Z każdej strony posyp solą i pieprzem.
- Ułóż na środku roladki z masła i zawiń.
- Panieruj w mące, jajku i bułce tartej.
- Najważniejsze jest odpowiednie smażenie. Zrób to w głębokim, rozgrzanym tłuszczu i dodawaj je małymi partiami, żeby nie obniżyć temperatury oleju. To właśnie dzięki temu panierka będzie chrupiąca, a wnętrze miękkie i delikatne.
- Smaż je przez ok. 10 minut, aż staną się złote.
Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami, frytkami lub puree. Fantastyczny obiad gotowy!