Diabelskie ciasto Nigelli Lawson - podwójnie czekoladowa rozkosz
Diabelskie ciasto Nigelli Lawson po prostu rozpływa się w ustach. Nazwa wzięła się stąd, że wręcz kusi ono do popełnienia grzechu obżarstwa- ciężko odmówić sobie dokładki. Mocno czekoladowe, wilgotne blaty przełożone jeszcze bardziej czekoladowym kremem to sprawdzony przepis na słodki sukces. To ciasto świetnie sprawdzi się również w roli tortu urodzinowego.
03.07.2022 | aktual.: 02.02.2023 13:37
Nigella Lawson to brytyjska dziennikarka, autorka książek o tematyce kulinarnej, przez wielu nazywana boginią kuchni. Jej radami i przepisami w kuchni kierują się miliony ludzi na całym świecie. Czekoladowe ciasto nazwała "diabelskim" ze względu na intensywny, ciemny kolor oraz na to, że "można sprzedać mu duszę". Przetestowaliśmy- jest naprawdę nieziemsko (a może diabelsko) pyszne.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
W przygotowaniu słodkiego wypieku pomógł nam blender ręczny On The Go marki Philips.
Potrzebujesz:
100 g cukru muscovado
60 g ciemnego kakao
250 ml wrzątku
130 g miękkiego masła
2 łyżki ekstraktu waniliowego
160 g cukru
220 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
30 g cukru
180 g masła
125 ml wody
360 g gorzkiej czekolady
Przepis na diabelskie ciasto Nigelli Lawson
Do wysokiego naczynia wsyp cukier muscovado, ciemne kakao i wrzątek. Wymieszaj całość przy pomocy trzepaczki tak, aby nie było grudek i sypkie składniki się rozpuściły.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem aż powstanie puszysta, maślana masa. Do ubitego masła dodaj część mąki, jajka i rozpuszczony we wrzątku cukier z kakao. Dodaj ekstrakt waniliowy i całość dokładnie wymieszaj.
Przygotowaną masę przelej do dwóch tortownic o takiej samej średnicy 20 cm. Przed wlaniem ciasta blaszki wysmaruj ich wnętrze masłem, żebym ciasto nie przywierało. Piecz przygotowane blaty w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
W międzyczasie przejdź do przygotowania kremu. W garnuszku umieść cukier muscovado, masło i wodę. Na niedużym ogniu rozpuść całość i wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Do miski włóż połamaną czekoladę i zalej ją gorącą zawartością garnka. Wymieszaj, żeby czekolada się rozpuściła. Powstałą masę ubij mikserem, gdy trochę przestygnie. Gotowy krem odstaw na godzinę, żeby nieco zgęstniał. W międzyczasie przemieszaj go 2-3 razy.
Na przestudzonym cieście rozprowadź przy pomocy szpatułki część czekoladowego kremu.
Następnie dodaj drugi blat ciasta i na górze rozprowadź pozostały krem. Całość może udekorować dodatkowo świeżymi owocami. Smacznego!