Diabelskie ciasto Nigelli Lawson - podwójnie czekoladowa rozkosz

Diabelskie ciasto Nigelli Lawson po prostu rozpływa się w ustach. Nazwa wzięła się stąd, że wręcz kusi ono do popełnienia grzechu obżarstwa- ciężko odmówić sobie dokładki. Mocno czekoladowe, wilgotne blaty przełożone jeszcze bardziej czekoladowym kremem to sprawdzony przepis na słodki sukces. To ciasto świetnie sprawdzi się również w roli tortu urodzinowego.

Obrazek
Ewa

Nigella Lawson to brytyjska dziennikarka, autorka książek o tematyce kulinarnej, przez wielu nazywana boginią kuchni. Jej radami i przepisami w kuchni kierują się miliony ludzi na całym świecie. Czekoladowe ciasto nazwała "diabelskim" ze względu na intensywny, ciemny kolor oraz na to, że "można sprzedać mu duszę". Przetestowaliśmy- jest naprawdę nieziemsko (a może diabelsko) pyszne.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

W przygotowaniu słodkiego wypieku pomógł nam blender ręczny On The Go marki Philips.

Potrzebujesz:

100 g cukru muscovado

60 g ciemnego kakao

250 ml wrzątku

130 g miękkiego masła

2 łyżki ekstraktu waniliowego

160 g cukru

220 g mąki tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

30 g cukru

180 g masła

125 ml wody

360 g gorzkiej czekolady

Przepis na diabelskie ciasto Nigelli Lawson

Do wysokiego naczynia wsyp cukier muscovado, ciemne kakao i wrzątek. Wymieszaj całość przy pomocy trzepaczki tak, aby nie było grudek i sypkie składniki się rozpuściły.

Obrazek
Diabelskie ciasto Nigelli- Pyszności

W osobnej misce utrzyj masło z cukrem aż powstanie puszysta, maślana masa. Do ubitego masła dodaj część mąki, jajka i rozpuszczony we wrzątku cukier z kakao. Dodaj ekstrakt waniliowy i całość dokładnie wymieszaj.

Obrazek
Diabelskie ciasto Nigelli- Pyszności

Przygotowaną masę przelej do dwóch tortownic o takiej samej średnicy 20 cm. Przed wlaniem ciasta blaszki wysmaruj ich wnętrze masłem, żebym ciasto nie przywierało. Piecz przygotowane blaty w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.

Obrazek

W międzyczasie przejdź do przygotowania kremu. W garnuszku umieść cukier muscovado, masło i wodę. Na niedużym ogniu rozpuść całość i wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Do miski włóż połamaną czekoladę i zalej ją gorącą zawartością garnka. Wymieszaj, żeby czekolada się rozpuściła. Powstałą masę ubij mikserem, gdy trochę przestygnie. Gotowy krem odstaw na godzinę, żeby nieco zgęstniał. W międzyczasie przemieszaj go 2-3 razy.

Na przestudzonym cieście rozprowadź przy pomocy szpatułki część czekoladowego kremu.

Obrazek

Następnie dodaj drugi blat ciasta i na górze rozprowadź pozostały krem. Całość może udekorować dodatkowo świeżymi owocami. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯