Diabelskie ciasto Nigelli Lawson - podwójnie czekoladowa rozkosz

Diabelskie ciasto Nigelli Lawson po prostu rozpływa się w ustach. Nazwa wzięła się stąd, że wręcz kusi ono do popełnienia grzechu obżarstwa- ciężko odmówić sobie dokładki. Mocno czekoladowe, wilgotne blaty przełożone jeszcze bardziej czekoladowym kremem to sprawdzony przepis na słodki sukces. To ciasto świetnie sprawdzi się również w roli tortu urodzinowego.

Obrazek
Ewa

Nigella Lawson to brytyjska dziennikarka, autorka książek o tematyce kulinarnej, przez wielu nazywana boginią kuchni. Jej radami i przepisami w kuchni kierują się miliony ludzi na całym świecie. Czekoladowe ciasto nazwała "diabelskim" ze względu na intensywny, ciemny kolor oraz na to, że "można sprzedać mu duszę". Przetestowaliśmy- jest naprawdę nieziemsko (a może diabelsko) pyszne.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

W przygotowaniu słodkiego wypieku pomógł nam blender ręczny On The Go marki Philips.

Potrzebujesz:

100 g cukru muscovado

60 g ciemnego kakao

250 ml wrzątku

130 g miękkiego masła

2 łyżki ekstraktu waniliowego

160 g cukru

220 g mąki tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

30 g cukru

180 g masła

125 ml wody

360 g gorzkiej czekolady

Przepis na diabelskie ciasto Nigelli Lawson

Do wysokiego naczynia wsyp cukier muscovado, ciemne kakao i wrzątek. Wymieszaj całość przy pomocy trzepaczki tak, aby nie było grudek i sypkie składniki się rozpuściły.

Obrazek
Diabelskie ciasto Nigelli- Pyszności

W osobnej misce utrzyj masło z cukrem aż powstanie puszysta, maślana masa. Do ubitego masła dodaj część mąki, jajka i rozpuszczony we wrzątku cukier z kakao. Dodaj ekstrakt waniliowy i całość dokładnie wymieszaj.

Obrazek
Diabelskie ciasto Nigelli- Pyszności

Przygotowaną masę przelej do dwóch tortownic o takiej samej średnicy 20 cm. Przed wlaniem ciasta blaszki wysmaruj ich wnętrze masłem, żebym ciasto nie przywierało. Piecz przygotowane blaty w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.

Obrazek

W międzyczasie przejdź do przygotowania kremu. W garnuszku umieść cukier muscovado, masło i wodę. Na niedużym ogniu rozpuść całość i wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Do miski włóż połamaną czekoladę i zalej ją gorącą zawartością garnka. Wymieszaj, żeby czekolada się rozpuściła. Powstałą masę ubij mikserem, gdy trochę przestygnie. Gotowy krem odstaw na godzinę, żeby nieco zgęstniał. W międzyczasie przemieszaj go 2-3 razy.

Na przestudzonym cieście rozprowadź przy pomocy szpatułki część czekoladowego kremu.

Obrazek

Następnie dodaj drugi blat ciasta i na górze rozprowadź pozostały krem. Całość może udekorować dodatkowo świeżymi owocami. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości