Diabelskie ogórki potrzebują 2 wyjątkowych składników, żeby zachwycać smakiem. Dzięki nim nabierają charakteru

Jeśli macie ochotę na oryginalne przetwory na zimę - polecamy diabelskie ogórki z dużą ilością chili i czosnku. Wspaniale sprawdzą się w towarzystwie mięsnej potrawy. Poza tym stanowią same w sobie świetną przekąskę. W związku z tym, poniżej podajemy przepis na te wyjątkowe przetwory.

ObrazekDiabelskie ogórki na zimę z dużą ilością chili i czosnku - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Ostre przetwory na bazie ogórków

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli jesteś fanem ostrych smaków, ogórki z chili i czosnkiem na pewno ci zasmakują. Przetwory te świetnie sprawdzą się zimą, kiedy to spożywamy wiele rozgrzewających potraw. Poza tym, zarówno chili, jak i czosnek wzbogacą twoje ogórki o dodatkowe wartości odżywcze. Warto w takim razie zdecydować się na wykonanie tych wspaniałych przetworów. Poniżej podajemy przepis na to jak je wykonać.

Przepis - diabelskie ogórki na zimę z chili i czosnkiem

Obrazek
Czosnek - Pyszności; Foto: Canva.com

Diabelskie ogórki na zimę z chili i czosnkiem są dziecinnie proste w wykonaniu. Najważniejsze jest, abyś przygotował kilka składników i uzbroił się w cierpliwość.

Składniki:

5 łyżeczek chili

6 łyżek soli

5 kg ogórków

500 ml octu 10%

2 szklanki cukru

4 główki czosnku

15 łyżek oleju

Sposób wykonania:

Ogórki umyj, a następnie pokrój je w plasterki. Wrzuć je do dużego naczynia i posyp solą. Całość odstaw w chłodne miejsce na około 3 godziny. Po tym czasie zlej wodę z ogórków do dużego garnka. Do płynu dodaj również cukier oraz ocet. Całość zagotuj, a następnie odstaw na bok.

Wrzuć do zalewy przeciśnięty przez praskę czosnek, olej oraz chili. Następnie odstaw całość w chłodne miejsce na około 10 - 12 godzin. Po tym czasie przygotuj słoiki - umyj je dokładnie. W kolejnym kroku włóż do nich ogórki oraz zalej je zalewą.

Słoiki pasteryzuj w garnku przez około 15 minut. Następnie odstaw je do ostygnięcia, a na końcu sprawdź, czy wszystkie dobrze się zamknęły. Gotowe przetwory wspaniale smakują jako dodatek do dań obiadowych. Oprócz tego równie dobrze sprawdzą się na kolację bądź śniadanie z dodatkiem świeżego pieczywa.

Zrób już dzisiaj te przepyszne diabelskie ogórki na zimę z chili i czosnkiem!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować przepyszne ogórki kiszone krok po kroku. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych czy przekąska. 

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson