PrzepisDiabelskie ogórki potrzebują 2 wyjątkowych składników, żeby zachwycać smakiem. Dzięki nim nabierają charakteru

Diabelskie ogórki potrzebują 2 wyjątkowych składników, żeby zachwycać smakiem. Dzięki nim nabierają charakteru

Jeśli macie ochotę na oryginalne przetwory na zimę - polecamy diabelskie ogórki z dużą ilością chili i czosnku. Wspaniale sprawdzą się w towarzystwie mięsnej potrawy. Poza tym stanowią same w sobie świetną przekąskę. W związku z tym, poniżej podajemy przepis na te wyjątkowe przetwory.

Diabelskie ogórki na zimę z dużą ilością chili i czosnku - Pyszności; Foto: Canva.com
Diabelskie ogórki na zimę z dużą ilością chili i czosnku - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

07.08.2022 08:13

Ostre przetwory na bazie ogórków

Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli jesteś fanem ostrych smaków, ogórki z chili i czosnkiem na pewno ci zasmakują. Przetwory te świetnie sprawdzą się zimą, kiedy to spożywamy wiele rozgrzewających potraw. Poza tym, zarówno chili, jak i czosnek wzbogacą twoje ogórki o dodatkowe wartości odżywcze. Warto w takim razie zdecydować się na wykonanie tych wspaniałych przetworów. Poniżej podajemy przepis na to jak je wykonać.

Przepis - diabelskie ogórki na zimę z chili i czosnkiem

Czosnek - Pyszności; Foto: Canva.com
Czosnek - Pyszności; Foto: Canva.com

Diabelskie ogórki na zimę z chili i czosnkiem są dziecinnie proste w wykonaniu. Najważniejsze jest, abyś przygotował kilka składników i uzbroił się w cierpliwość.

Składniki:

5 łyżeczek chili

6 łyżek soli

5 kg ogórków

500 ml octu 10%

2 szklanki cukru

4 główki czosnku

15 łyżek oleju

Sposób wykonania:

Ogórki umyj, a następnie pokrój je w plasterki. Wrzuć je do dużego naczynia i posyp solą. Całość odstaw w chłodne miejsce na około 3 godziny. Po tym czasie zlej wodę z ogórków do dużego garnka. Do płynu dodaj również cukier oraz ocet. Całość zagotuj, a następnie odstaw na bok.

Wrzuć do zalewy przeciśnięty przez praskę czosnek, olej oraz chili. Następnie odstaw całość w chłodne miejsce na około 10 - 12 godzin. Po tym czasie przygotuj słoiki - umyj je dokładnie. W kolejnym kroku włóż do nich ogórki oraz zalej je zalewą.

Słoiki pasteryzuj w garnku przez około 15 minut. Następnie odstaw je do ostygnięcia, a na końcu sprawdź, czy wszystkie dobrze się zamknęły. Gotowe przetwory wspaniale smakują jako dodatek do dań obiadowych. Oprócz tego równie dobrze sprawdzą się na kolację bądź śniadanie z dodatkiem świeżego pieczywa.

Zrób już dzisiaj te przepyszne diabelskie ogórki na zimę z chili i czosnkiem!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować przepyszne ogórki kiszone krok po kroku. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych czy przekąska. 

proste przepisyprzepisyporady
Wybrane dla Ciebie