Na Okinawie mieszka najwięcej 100-latków. Sekret ich długowieczności tkwi w diecie!

Dożyć 100 lat to jest coś! A jeśli idzie to w parze z całkiem niezłą formą, to już w ogóle marzenie. Kluczem do sukcesu może być... odpowiednia dieta!

Obrazek
Ewa

Życiowi rekordziści

Mieszkańcy japońskiej wyspy, Okinawy, to życiowi rekordziści. Mężczyźni żyją średnio 85 lat, a kobiety 87 i cztery miesiące. Dla porównania, w Polsce jest to odpowiednio 74 i 81 lat.
Jakby tego było mało, to na Okinawie żyje najwięcej osób, których wiek osiągnął trzycyfrową liczbę.

Naukowcy przez 25 lat obserwowali ich talerze i jednogłośnie stwierdzili- taka dieta naprawdę działa!

Różnorodność to podstawa

Obrazek

Różnorodna i urozmaicona dieta to coś, czym mogą pochwalić się Japończycy. Naukowcy naliczyli 206 regularnie spożywanych produktów! Jest tam mnóstwo warzyw, z których pochodzi nawet 30% dziennego zapotrzebowania kalorii. Zdecydowanie w ich jadłospisie znajduje się minimum 5 wymaganych porcji warzyw dziennie.

U podstawy znajdziemy oczywiście zboża. I nie jest to tylko ryż, a również makaron soba lub udon.

Cukier? Nie, dziękuję

Obrazek

Zaobserwowano również, że mieszkańcy Okinawy spożywają o 1/3 mniej cukru niż pozostali Japończycy. Jeśli po niego sięgają, to częściej wybierają cukier trzcinowy.

Nie przesadzają również z solą. Codziennie jej ilość nie przekroczyła 7g, podczas gdy reszta Japonii używa jej prawie dwukrotnie więcej.

Mniej znaczy lepiej?

Zamiast mięsa- ryby, dużo warzyw, zboża i... mniejsza kaloryczność. Średnio jest to zaledwie 1800–1900 dziennie (średnia w pozostałych regionach Japonii to 2068).
Jednym z najpopularniejszych powiedzeń na Okinawie jest "Hara hachi bu", które wypowiada się przed lub po jedzeniu, a znaczy ono: „brzuch pełen w 80 proc.”. Po prostu starają się nie objadać.

W zdrowym ciele zdrowy duch!

Obrazek

Ich dieta w dużej mierze przypomina (uważaną za najzdrowszą) dietę śródziemnomorską. Do tego stronią od używek i dużo się ruszają!
Osoby, które mają nawet 80 czy 90 lat dużo się ruszają. Głównie są to spacery i prace ogrodowe.

Gdy posiedzimy przez pół godziny, metabolizm zwalnia o 90 proc. Enzymy, które przemieszczają tłuszcz z arterii do mięśni, ograniczają swoją aktywność. Po spędzeniu dwóch godzin na siedząco poziom dobrego cholesterolu we krwi spada o 20 proc. Sam fakt wstania z krzesła na pięć minut sprawia, że wszystko wraca do normy. Wstanie z krzesła jest czymś bardzo prostym, to niemal głupota, by tego nie robićmówi Gavin Bradley, dyrektor Active Working
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟