WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Dietetyk wybrał najlepszy olej: "Już jedna łyżka dziennie wypędza choroby"

Popularny dietetyk podjął się niełatwego zadania wytypowania najzdrowszego tłuszczu na rynku. Ze względu na ich mnogość, musiał się nad tym nieźle napracować. Poznaj jego opinię i dowiedz się, jaki jest najlepszy olej i jakie ma właściwości. Już jedna łyżka dziennie potrafi zdziałać cuda!

Obrazeknajlepszy olej - Pyszności; foto: Canva oraz kadr z materiału na kanale Youtube; konto: dr Bartek Krócej
SKOMENTUJ

Lubimy rozpisywać się o Michale Wrzosku, ale to Bartek Kulczyński jest — prawdopodobnie — najbardziej popularnym polskim dietetykiem aktywnie działającym na YouTube. Ten absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu od lat ujawnia przed nami sekrety zdrowego odżywiania. Musisz przyznać, że wśród zalewającej rynek imitacji zdrowej żywności i ogromu producenckich trików na zwiększanie sprzedaży, takie porady są cenniejsze niż złoto.

Tym razem Kulczyński postanowił wskazać najlepszy olej, jakiego możemy użyć podczas przygotowywania posiłków. Warto jednak w tym miejscu zaznaczyć, że nie każde zastosowanie tego tłuszczu jest zasadne.

Wybór oleju zależy od celu jego przeznaczenia

Obrazek
najlepszy olej - Pyszności; foto: Canva

Jeśli masz zamiar posłużyć się olejem w celu przyrządzenia sałatki, jego wybór staje się prostszy o tyle, że nie musisz sprawdzać badań dotyczących wrażliwości danego tłuszczu na zmiany temperatur. A jest to jeden z czynników, które powinieneś wziąć pod uwagę, smażąc potrawy.

Niewątpliwie najważniejsza w tej kwestii jest temperatura dymienia oleju, czyli najwyższa temperatura, jaką może osiągnąć tłuszcz, zanim zacznie tracić wszystkie wartości odżywcze. O najlepszych możliwych wyborach oleju w zależności od sposobu smażenia pisaliśmy tutaj.

Kolejnymi właściwościami oleju, jakie warto wziąć pod uwagę podczas kupowania oleju, jest zawartość przeciwutleniaczy i skład kwasów tłuszczowych. W ten sposób docieramy do wyboru Bartka Kulczyńskiego.

Najlepszy olej na rynku

"Już jedna łyżka dziennie wypędza choroby" - zatytułował swoje nagranie dietetyk. Opisał w nim oleje tłoczone na zimno, które w całym zestawieniu dostępnych na rynku tłuszczów wychodzą najkorzystniej.

Wśród wymienionych przez Bartka Kulczyńskiego produktów znalazły się takie pozycje jak olej lniany, z wiesiołka, sezamowy oraz oliwa extra virgin.

Obrazek
najlepszy olej - Pyszności; foto: Canva

Jednak olejem z filmiku dietetyka, który wzbudził naszą największą ciekawość, jest olej z czarnuszki. Zawiera ona składniki o działaniach przeciwnowotworowych i przeciwbakteryjnych, a także łagodzi objawy alergiczne i prawdopodobnie poprawia pracę płuc. Olej z czarnuszki zmniejsza stany zapalne, przeciwdziała cukrzycy, łuszczycy i łupieżowi, redukuje skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi. 

Tak pokaźna ilość prozdrowotnych właściwości oleju z czarnuszki ewidentnie świadczy o tym, że jest to bezapelacyjnie najlepszy olej na rynku. Bartek Kulczyński przypomniał jeszcze, że tłuszcz ten stosujemy wyłącznie na zimno.

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze