PoradyJeśli widzisz takie pączki, nie kupuj ich. Ciężko o gorszy wybór

Jeśli widzisz takie pączki, nie kupuj ich. Ciężko o gorszy wybór

Pękający lukier - Pyszności; Foto Canva.com
Pękający lukier - Pyszności; Foto Canva.com
24.10.2022 17:52

Co robisz, gdy masz ochotę na coś słodkiego i kalorycznego? Z pewnością, najczęściej udajesz się do cukierni wypełnionej słodkościami. W wielu z nich znajdziesz również pączki - z rozmaitym nadzieniem, polane czekoladą, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Niepokojącym zjawiskiem może okazać się jednak pękający lukier. Dlaczego?

Pękający lukier na pączkach - dlaczego warto zwrócić na to uwagę?

Nie da się ukryć, że lukier jest najpopularniejszą formą zdobienia pączków. Same pączki to z kolei jeden z ulubionych przysmaków Polaków. Spożywamy je nie tylko w Tłusty Czwartek, ale sięgamy po nie również, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Każda z cukierni i piekarni ma swoją wyjątkową recepturę na te najlepsze pączki. Okazuje się jednak, że i te najlepsze przepisy mogą spowodować, że na pączkach może pojawić się pękający lukier. Co ważne, nie jest to defekt, związany ze zdobieniem pączków, ale dostajemy w związku z tym informację, że z samą ich jakością jest coś nie tak.

Pączki - Pyszności
Pączki - Pyszności

Pękający lukier to jasny sygnał, że pączki charakteryzują się niską jakością wyrobu. Mogło się też zdarzyć, że były nieodpowiednio przechowywane lub transportowane oraz mogły zostać dodane różne "dziwne" składniki podczas ich przygotowywania. Pączki mogły zostać wykonane w pośpiechu, przez co lukier został dodany przed ich wystygnięciem. Sama polewa mogła się również napowietrzyć, przez co dodano do niej substancje przeciwzbrylające. Pękający lukier mógł również powstać na skutek zbytniego ściśnięcia pączków.

Jak przygotować najlepszy lukier i na co zwrócić uwagę?

Pączki wysokiej jakości to przede wszystkim nieco wyższa cena, odpowiedni kształt, charakterystyczna złota obwódka oraz niepękający lukier. Aby wykonać polewę najlepszej jakości, koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem.

Lukier - Pyszności
Lukier - Pyszności

Składniki:

  • szklanka cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • kilkanaście kropel aromatu waniliowego
  • 3 łyżki gorącego mleka lub opcjonalnie 2 łyżki gorącej wody i łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy cukier puder wraz z oliwą i aromatem waniliowym. Następnie, stopniowo dodajemy gorące mleko lub gorącą wodę z sokiem z cytryny. Dobrze jest to robić powoli, by nie powstał zbyt rozrzedzony cukier. Energicznie mieszamy, do momentu uzyskania płynnej i gęstej konsystencji. Jest to o tyle istotne, by nie spłynął z wypieków i pączków. Nasze słodkości lukrujemy w chwili, gdy jest jeszcze płynny. Gwarantujemy, że w tej sytuacji pękający lukier nam nie grozi!

Zobacz film z przepisami na domowe pączki na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także