Jeśli widzisz takie pączki, nie kupuj ich. Ciężko o gorszy wybór

Co robisz, gdy masz ochotę na coś słodkiego i kalorycznego? Z pewnością, najczęściej udajesz się do cukierni wypełnionej słodkościami. W wielu z nich znajdziesz również pączki - z rozmaitym nadzieniem, polane czekoladą, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Niepokojącym zjawiskiem może okazać się jednak pękający lukier. Dlaczego?

Pękający lukierPękający lukier - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Pękający lukier na pączkach - dlaczego warto zwrócić na to uwagę?

Nie da się ukryć, że lukier jest najpopularniejszą formą zdobienia pączków. Same pączki to z kolei jeden z ulubionych przysmaków Polaków. Spożywamy je nie tylko w Tłusty Czwartek, ale sięgamy po nie również, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Każda z cukierni i piekarni ma swoją wyjątkową recepturę na te najlepsze pączki. Okazuje się jednak, że i te najlepsze przepisy mogą spowodować, że na pączkach może pojawić się pękający lukier. Co ważne, nie jest to defekt, związany ze zdobieniem pączków, ale dostajemy w związku z tym informację, że z samą ich jakością jest coś nie tak.

Obrazek
Pączki - Pyszności

Pękający lukier to jasny sygnał, że pączki charakteryzują się niską jakością wyrobu. Mogło się też zdarzyć, że były nieodpowiednio przechowywane lub transportowane oraz mogły zostać dodane różne "dziwne" składniki podczas ich przygotowywania. Pączki mogły zostać wykonane w pośpiechu, przez co lukier został dodany przed ich wystygnięciem. Sama polewa mogła się również napowietrzyć, przez co dodano do niej substancje przeciwzbrylające. Pękający lukier mógł również powstać na skutek zbytniego ściśnięcia pączków.

Jak przygotować najlepszy lukier i na co zwrócić uwagę?

Pączki wysokiej jakości to przede wszystkim nieco wyższa cena, odpowiedni kształt, charakterystyczna złota obwódka oraz niepękający lukier. Aby wykonać polewę najlepszej jakości, koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem.

Obrazek
Lukier - Pyszności

Składniki:

  • szklanka cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • kilkanaście kropel aromatu waniliowego
  • 3 łyżki gorącego mleka lub opcjonalnie 2 łyżki gorącej wody i łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy cukier puder wraz z oliwą i aromatem waniliowym. Następnie, stopniowo dodajemy gorące mleko lub gorącą wodę z sokiem z cytryny. Dobrze jest to robić powoli, by nie powstał zbyt rozrzedzony cukier. Energicznie mieszamy, do momentu uzyskania płynnej i gęstej konsystencji. Jest to o tyle istotne, by nie spłynął z wypieków i pączków. Nasze słodkości lukrujemy w chwili, gdy jest jeszcze płynny. Gwarantujemy, że w tej sytuacji pękający lukier nam nie grozi!

Zobacz film z przepisami na domowe pączki na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯