Jeśli widzisz takie pączki, nie kupuj ich. Ciężko o gorszy wybór

Co robisz, gdy masz ochotę na coś słodkiego i kalorycznego? Z pewnością, najczęściej udajesz się do cukierni wypełnionej słodkościami. W wielu z nich znajdziesz również pączki - z rozmaitym nadzieniem, polane czekoladą, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Niepokojącym zjawiskiem może okazać się jednak pękający lukier. Dlaczego?

Pękający lukierPękający lukier - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Pękający lukier na pączkach - dlaczego warto zwrócić na to uwagę?

Nie da się ukryć, że lukier jest najpopularniejszą formą zdobienia pączków. Same pączki to z kolei jeden z ulubionych przysmaków Polaków. Spożywamy je nie tylko w Tłusty Czwartek, ale sięgamy po nie również, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Każda z cukierni i piekarni ma swoją wyjątkową recepturę na te najlepsze pączki. Okazuje się jednak, że i te najlepsze przepisy mogą spowodować, że na pączkach może pojawić się pękający lukier. Co ważne, nie jest to defekt, związany ze zdobieniem pączków, ale dostajemy w związku z tym informację, że z samą ich jakością jest coś nie tak.

Obrazek
Pączki - Pyszności

Pękający lukier to jasny sygnał, że pączki charakteryzują się niską jakością wyrobu. Mogło się też zdarzyć, że były nieodpowiednio przechowywane lub transportowane oraz mogły zostać dodane różne "dziwne" składniki podczas ich przygotowywania. Pączki mogły zostać wykonane w pośpiechu, przez co lukier został dodany przed ich wystygnięciem. Sama polewa mogła się również napowietrzyć, przez co dodano do niej substancje przeciwzbrylające. Pękający lukier mógł również powstać na skutek zbytniego ściśnięcia pączków.

Jak przygotować najlepszy lukier i na co zwrócić uwagę?

Pączki wysokiej jakości to przede wszystkim nieco wyższa cena, odpowiedni kształt, charakterystyczna złota obwódka oraz niepękający lukier. Aby wykonać polewę najlepszej jakości, koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem.

Obrazek
Lukier - Pyszności

Składniki:

  • szklanka cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • kilkanaście kropel aromatu waniliowego
  • 3 łyżki gorącego mleka lub opcjonalnie 2 łyżki gorącej wody i łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy cukier puder wraz z oliwą i aromatem waniliowym. Następnie, stopniowo dodajemy gorące mleko lub gorącą wodę z sokiem z cytryny. Dobrze jest to robić powoli, by nie powstał zbyt rozrzedzony cukier. Energicznie mieszamy, do momentu uzyskania płynnej i gęstej konsystencji. Jest to o tyle istotne, by nie spłynął z wypieków i pączków. Nasze słodkości lukrujemy w chwili, gdy jest jeszcze płynny. Gwarantujemy, że w tej sytuacji pękający lukier nam nie grozi!

Zobacz film z przepisami na domowe pączki na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby