Dlaczego warto jeść rzodkiewkę? Nie żałuj sobie wiosennego skarbu

Sezon na świeże rzodkiewki rozpoczęty. Są nie tylko idealnym dopełnieniem wielu potraw, ale wzbogacają naszą dietę w wiele licznych składników mineralnych i witamin, które mogą nam wiele zaoferować. Dlaczego warto jeść rzodkiewkę?

Obrazek
Paulina

Dlaczego warto jeść rzodkiewkę? - jest bogata w antyoksydanty!

Te chrupiące w smaku i ostre warzywa są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Dodatkowo są warzywem bogatym w antyoksydanty i to w dużej mierze im zawdzięcza się swoje prozdrowotne właściwości. Antyoksydanty to związki chemiczne, które wspierają mechanizmy obronne człowieka poprzez neutralizację szkodliwego działania wolnych rodników. Mają one szerokie pole działania, jeśli chodzi o patogenezę chorób. Porażką dla naszego organizmu jest powstanie stresu oksydacyjnego. Jest to sytuacja, w której ze względu na nasz niezdrowy styl życia powstaje właśnie nadmiar wolnych rodników.

Dlaczego warto jeść rzodkiewkę?

Działanie przeciwnowotworowe rzodkiewki

Terapeutyczne działanie rzodkiewki odnotowano w przypadku nowotworów wątroby, jelita, piersi, płuc oraz prostaty. Wykazano, że rzodkiewka zawiera substancje hamujące wzrost komórek nowotworowych. Dodatkowo obserwuje się działanie zapobiegające rozwinięciu nowotworu. W przypadku tych chorób warto stosować profilaktykę.

Stabilna gospodarka cukrowa

Osoby z zaburzeniem glikemii między innymi insulinoopornością i cukrzycą mogą również skorzystać z właściwości tego sezonowego warzywa. Udowodniono, że substancje znajdujące się w rzodkiewce wykazują działanie obniżające glikemie. Liczne badania wskazują również, że przeciwcukrzycowe działanie rzodkiewki może wynikać z działania wzmacniającego mechanizmy ochrony przeciwutleniaczy oraz zmniejszenia stresu oksydacyjnego. Dodatkowo rzodkiewka zawiera koenzym Q10, chroniący przed rozwinięciem się cukrzycy typu 2. Wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć!

Dlaczego warto jeść rzodkiewkę?

Działanie przeciwbakteryjne rzodkiewki

Ekstrakty roślinne z rzodkiewki były wykorzystywane również w dawnych czasach w celu leczenia licznych chorób zakaźnych. Liście rzodkiewki i nasiona zawierają rafaninę, czyli związek siarkowy o udowodnionych właściwościach przeciwbakteryjnych oraz przeciwgrzybiczych. Natomiast charakterystyczny ostry smak zawdzięczamy substancjom o działaniu bakteriobójczym.

Wykorzystanie i przechowywanie rzodkiewki

Wprowadzając do swojej diety rzodkiewki, zarówno część korzeniową, jak i liście, z których możemy przygotować pesto. Zapewniamy sobie ogrom witamin takich jak wit. C, K oraz A. Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu rzodkiewki i tutaj sprawdzi się przechowanie jej w naczyniu wypełnionym wodą, tak aby niewielka część korzeni była zanurzona. Tak chrupiące rzodkiewki dodaj do kanapek, a z liści przygotuj pesto i wykorzystają je do obiadu!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło