Zanim zaczniesz je smażyć albo gotować - zanurz kurki w mleku. Irytujący problem po prostu zniknie

Kurki to wyjątkowo aromatyczne grzyby, które zbieramy latem oraz jesienią. Wspaniale sprawdzą się jako składnik sosu, czy dodatek do dań mięsnych. Okazuje się, że przed użyciem kurek, warto moczyć je w mleku. Dlaczego? Poniżej odpowiadamy na to pytanie.

ObrazekDlaczego warto moczyć kurki w mleku? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Wyjątkowe żółte grzyby

Obrazek
Kurki w koszyku - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Kurki zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem, ale również wyglądem. Grzyby te odznaczają się pięknym, żółtym kolorem oraz oryginalnym kształtem trąbki. Poza tym, sezon na nie zaczyna się już latem. Zazwyczaj trwa aż do października. W związku z tym mamy sporo czasu, aby wybrać się do lasu po te pyszne grzyby.

Dlaczego warto moczyć kurki w mleku?

Obrazek
Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Niekiedy kurki wyróżniają się gorzkim smakiem. Dotyczy to najczęściej grzybów, które zbieraliśmy w czasie suszy oraz upałów. Poza tym taka sytuacja może mieć miejsce w przypadku użycia długo przechowywanych, mrożonych kurek. 

Aby złagodzić gorzki smak grzybów, warto przed ich obróbką termiczną, moczyć je w mleku. W związku z tym wrzuć kurki do miski, a następnie zalej je mlekiem. Całość odstaw na około 1,5 - 2 godziny.

Jeśli nie masz mleka, równie dobrze sprawdzi się tutaj zimna woda. Jest jeszcze jeden sposób, który pomoże ci złagodzić gorzki smak kurek. Okazuje się, że niektórzy gotują grzyby w wodzie z dodatkiem cukru. 

Jak prawidłowo przechowywać kurki?

Obrazek
Dlaczego warto moczyć kurki w mleku? - Pyszności; Foto: Canva.com

Kurki najlepiej smakują, gdy są świeże. W związku z tym warto ich użyć od razu po zebraniu. Risotto, tarta, czy jajecznica z kurkami - pomysłów na pyszne danie z tymi grzybami jest wiele.

Jeśli chcemy możemy je również zamrozić. Jednak przed zamrożeniem, polecamy poddać grzyby blanszowaniu. Następnie pakujemy je w szczelne, przeznaczone do mrożenia opakowania np. woreczki na mrożonki.

Pamiętajmy, aby pakowane grzyby nie były mokre. W przeciwnym razie jest duża szansa na to, że się posklejają. Kurki przechowujemy w zamrażalniku najlepiej maksymalnie 3 miesięce. Zbyt długo przechowywane stracą na smaku, a co za tym idzie będziemy musieli moczyć kurki w mleku.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować leniwe gołąbki z przepysznym sosem krok po kroku. Danie wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko