Dlaczego zupa kwaśnieje? Zmień te nawyki i uniknij kłopotu

Dlaczego świeżo ugotowana zupa kwaśnieje w garnku? Wystarczy wyeliminować trzy podstawowe błędy, a nieprzyjemny problem zniknie z kuchni.

Dlaczego zupa kwaśnieje? Zmień te nawyki i uniknij kłopotu
Ewa
SKOMENTUJ

Skwaśniała zupa to niemiła niespodzianka, która skutecznie rujnuje naszą pracę i psuje rodzinny obiad. Najczęściej zdarza się podczas gotowania rosołu, który wydaje się przecież dość prostą zupą. Łatwo możesz jednak zapobiec katastrofie.

Dlaczego zupa kwaśnieje?

Zupa kwaśnieje przede wszystkim dlatego, że zbyt długo stoi w pokojowej temperaturze. Zaczynają wtedy dochodzić do głosu procesy fermentacyjne, które przypominają nam te, które zachodzą w przypadku kiszenia ogórków. Na powierzchni zupy pojawia się piana, a zupa zaczyna nieprzyjemnie smakować. Cała nasza praca jest wtedy na marne i zupa ląduje w koszu. Pamiętaj o tym, żeby zupę przestudzić i za każdym razem wstawiać na noc do lodówki - dzięki temu minimalizujemy ryzyko zepsucia.

Dlaczego zupa kwaśnieje- Pyszności źródło Canva
Dlaczego zupa kwaśnieje- Pyszności źródło Canva

Zamiast pokrywki sięgnij po czystą, suchą ściereczką kuchenną. Dzięki temu zapewnimy przepływ powietrza i zabezpieczymy potrawę np. przed muszkami, a zupa szybciej wystygnie niż pod pokrywką. Niektórzy uważają również, że dodatek zbyt dużej ilości świeżych ziół może spowodować szybkie zepsucie się zupy, więc część możesz dodać do wywaru bezpośrednio przed podaniem. Rosół przechowuj najlepiej bez mięsa i warzyw w środku- wyjmij je po ugotowaniu i przełóż do osobnego pojemnika.

Postaw na dobre składniki i uzbrój się w cierpliwość

Kluczowym elementem naszej układanki są również świeże, dobre jakościowo składniki. Nadpsute warzywa i owoce mogą przyczynić się do tego, że zupa skwaśnieje lub po prostu będzie mniej smaczna. Postaw również na dobrej jakości mięso.

Nie powinno się wystawiać zupy na balkon, zwłaszcza kiedy panują ujemne temperatury. Najpierw schłodź ją w pokojowej temperaturze, a dopiero później schowaj do chłodu. Jeśli chcesz odgrzać zupę, to nie wstawiaj za każdym razem całego garnka. Przelej odpowiednią porcję i zagrzej tylko tyle, ile potrzebujesz. Kilkukrotne chłodzenie i ponowne odgrzewanie również przyspiesza proces psucia się żywności.

Dlaczego zupa kwaśnieje- Pyszności źródło Canva(1)
Dlaczego zupa kwaśnieje- Pyszności źródło Canva(1)

Odpowiednio przechowywany rosół może przetrwać w chłodzie nawet tydzień. Jeśli już znudzi ci się jego jedzenie, to przerób go na inną zupę lub zamroź. Zastosuj się do naszych wskazówek, a nigdy nie wylejesz skwaśniałej zupy.

Przepis na pyszną zupę ogórkową na wędzonych żeberkach znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia