Do kawy dodaj łyżeczkę. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Wielu Polaków nie wyobraża sobie innego rozpoczęcia dnia niż z kubkiem kawy w dłoni. Nic dziwnego, ponieważ to napój, który stawia na nogi i dodaje energii na cały dzień. Okazuje się jednak, że wystarczy dodać łyżeczkę jednego produktu do kawy, a mózg wskoczy na najwyższe obroty.
29.06.2023 | aktual.: 29.06.2023 20:07
Do kawy dodajemy wiele różnych produktów. Najpopularniejszymi są mleko oraz cukier. Często jednak dodajemy też specjalne aromaty, cynamon, wanilię czy kardamon. Wbrew pozorom mało popularnym dodatkiem jest kakao. Okazuje się jednak, że to łyżeczka kakao powinna trafiać do naszej kawy każdego dnia. Takie połączenie ma bowiem zbawienne właściwości.
Dodaj łyżeczkę kakao do kawy. Poczujesz różnicę nie tylko w smaku
Jeśli będziesz przygotowywać sobie kawę, nie zapomnij o dodaniu łyżeczki kakao. Ten dodatek nie tylko podbija smak aromatycznego napoju, ale też nadaje mu magiczne właściwości. Kakao jest źródłem cennych przeciwutleniaczy oraz żelaza. Ma właściwości przeciwzapalne, obniżające ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.
Zobacz także
Kawa z kakao. Naukowcy przeprowadzili badania - efekt jest zaskakujący
Połączenie kawy z kakao może jednak być dobre nie tylko dla naszego serca, ale też dla mózgu. Kawa z kakao poprawia też samopoczucie. Na Clarkson University i University of Georgia przeprowadzono badania na ten temat. Uczestników podzielono na cztery grupy. Na tych, którzy pili napój na bazie kakao, kakao z dodatkiem kofeiny, placebo w postaci napoju z dodatkami smakowymi i kolorystycznymi, oraz podobny napój, ale z dodatkiem kofeiny. Badanych poddano niemal półgodzinnym testom, które miały pokazać, jak napój wpływa na ich nastrój, motywację oraz uwagę. Oceniano skutki przed podaniem napoju, trzykrotnie po ich spożyciu oraz kolejny raz po 48 godzinach.
Sprawdź także: Pyszne ciasto czekoladowe w 10 minut bez pieczenia. Potrzebujesz tylko trzech składników
Naukowcy wysnuli następujące wnioski:
- osoby pijące kakao popełniały mniej błędów fałszywego alarmu, a liczba ta zmniejszała się z upływem czasu,
- u osób pijących kakao z kawą odnotowano niższy poziom niepokoju oraz nerwowości w porównaniu z grupą, która piła tylko kawę,
- osoby pijące kakao z kofeiną wykazywały się większą dokładnością oraz mniejszym wskaźnikiem błędów wynikających z niedopatrzenia.