PrzepisDo smalcu możesz dodać nie tylko jabłko. Ten owoc sprawdza się milion razy lepiej

Do smalcu możesz dodać nie tylko jabłko. Ten owoc sprawdza się milion razy lepiej

Co dodać do smalcu zamiast jabłka - Pyszności; foto: Canva
Co dodać do smalcu zamiast jabłka - Pyszności; foto: Canva
28.12.2022 07:48

Smalec z jabłkiem i cebulą to już klasyk. Gęsta warstwa tłuszczu na pajdzie świeżego pieczywa smakuje najlepiej zimą, chociaż sprawdzi się o każdej porze roku. Ale wyjdźmy poza schemat i spróbujmy zmienić nieco skład. Co dodać do smalcu zamiast jabłka?

Bądźmy szczerzy. Smalec cieszy się ostatnio średnią opinią. W dobie świadomości żywieniowej próbujemy unikać tego, co niezdrowe. Jednak ogromny napływ informacji może czasem powodować błędne opinie. W internetowym świecie mieszanie się faktów i mitów jest to dość powszechne.

Jak się okazuje, same tłuszcze nasycone, z którymi to głównie kojarzony jest smalec, spożywane z umiarem, to nic złego. Wręcz przeciwnie - są potrzebne dla naszych organizmów. Badania ukazały, że obecność kwasów jednonienasyconych w oliwie z oliwek (74%) a smalcu (45%) świadczy nawet o tym, że w ostatecznym rozrachunku smalec jest od oliwy z oliwek... zdrowszy.

Co dodać do smalcu zamiast jabłka - Pyszności; foto: Canva
Co dodać do smalcu zamiast jabłka - Pyszności; foto: Canva

Co dodać do smalcu zamiast jabłka?

Nuta słodyczy, którą z tak wielką chęcią dodaje się do smalcu, zazwyczaj osiąga się za pomocą jabłek. Czy ta reguła może być zmieniona? Okazuje się, że tak.

Do smalcu idealnie pasują również gruszki. A tak się składa, że dysponujemy cudownym przepisem na taki specjał. Jesteś ciekawa? Oto on.

Smalec z gruszką, cebulą i orzechami

Składniki:

  • 500 g słoniny
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 duża lub 2 mniejsze gruszki
  • 30 g orzechów włoskich
  • sól, pieprz
Co dodać do smalcu zamiast jabłka - Pyszności; foto: Canva
Co dodać do smalcu zamiast jabłka - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Orzechy zmiel na mączkę. Słoninę i boczek drobno pokrój. Następnie wytop słoninę do przybrania przez nią postaci skwarek. Wtedy dodaj boczek i pokrojoną w niewielką kostkę cebulę. Kiedy warzywo się zeszkli, dopraw solą i pieprzem.

W tym czasie obierz gruszkę i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki. Dodaj do podsmażonej mieszanki na patelni. Wsyp też drobno zmielone orzechy włoskie. Wymieszaj i smaż na małym ogniu przez około 10 minut.

Po tym czasie zdejmij patelnie z ognia i przelej smalec do słoika. Po ostygnięciu zakręć słoik i wstaw przyrządzony tłuszcz do lodówki.

Wiesz już co dodać do smalcu zamiast jabłka. A co powiesz na połączenie camemberta z pomidorkami? Pełen przepis znajdziesz na tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także