PrzepisDo smalcu możesz dodać nie tylko jabłko. Ten owoc sprawdza się milion razy lepiej

Do smalcu możesz dodać nie tylko jabłko. Ten owoc sprawdza się milion razy lepiej

Smalec z jabłkiem i cebulą to już klasyk. Gęsta warstwa tłuszczu na pajdzie świeżego pieczywa smakuje najlepiej zimą, chociaż sprawdzi się o każdej porze roku. Ale wyjdźmy poza schemat i spróbujmy zmienić nieco skład. Co dodać do smalcu zamiast jabłka?

Co dodać do smalcu zamiast jabłka - Pyszności; foto: Canva
Co dodać do smalcu zamiast jabłka - Pyszności; foto: Canva

Bądźmy szczerzy. Smalec cieszy się ostatnio średnią opinią. W dobie świadomości żywieniowej próbujemy unikać tego, co niezdrowe. Jednak ogromny napływ informacji może czasem powodować błędne opinie. W internetowym świecie mieszanie się faktów i mitów jest to dość powszechne.

Jak się okazuje, same tłuszcze nasycone, z którymi to głównie kojarzony jest smalec, spożywane z umiarem, to nic złego. Wręcz przeciwnie - są potrzebne dla naszych organizmów. Badania ukazały, że obecność kwasów jednonienasyconych w oliwie z oliwek (74%) a smalcu (45%) świadczy nawet o tym, że w ostatecznym rozrachunku smalec jest od oliwy z oliwek... zdrowszy.

Co dodać do smalcu zamiast jabłka - Pyszności; foto: Canva
Co dodać do smalcu zamiast jabłka - Pyszności; foto: Canva

Co dodać do smalcu zamiast jabłka?

Nuta słodyczy, którą z tak wielką chęcią dodaje się do smalcu, zazwyczaj osiąga się za pomocą jabłek. Czy ta reguła może być zmieniona? Okazuje się, że tak.

Do smalcu idealnie pasują również gruszki. A tak się składa, że dysponujemy cudownym przepisem na taki specjał. Jesteś ciekawa? Oto on.

Smalec z gruszką, cebulą i orzechami

Składniki:

  • 500 g słoniny
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 duża lub 2 mniejsze gruszki
  • 30 g orzechów włoskich
  • sól, pieprz
Co dodać do smalcu zamiast jabłka - Pyszności; foto: Canva
Co dodać do smalcu zamiast jabłka - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Orzechy zmiel na mączkę. Słoninę i boczek drobno pokrój. Następnie wytop słoninę do przybrania przez nią postaci skwarek. Wtedy dodaj boczek i pokrojoną w niewielką kostkę cebulę. Kiedy warzywo się zeszkli, dopraw solą i pieprzem.

W tym czasie obierz gruszkę i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki. Dodaj do podsmażonej mieszanki na patelni. Wsyp też drobno zmielone orzechy włoskie. Wymieszaj i smaż na małym ogniu przez około 10 minut.

Po tym czasie zdejmij patelnie z ognia i przelej smalec do słoika. Po ostygnięciu zakręć słoik i wstaw przyrządzony tłuszcz do lodówki.

Wiesz już co dodać do smalcu zamiast jabłka. A co powiesz na połączenie camemberta z pomidorkami? Pełen przepis znajdziesz na tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie