Dodaj do masy na placki ziemniaczane. Nie będą ociekać tłuszczem

Kefir w masie na placki ziemniaczane to prosty sposób na lżejsze, mniej tłuste i bardziej delikatne placki. Ten niepozorny dodatek poprawia konsystencję i smak, a przy okazji ułatwia smażenie. Sprawdź, jak działa i poznaj przepis.

Placki ziemniaczane z kefiremPlacki ziemniaczane z kefirem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tatsiana Yatsevich (Caftor)
Aleksandra Szymczycha

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, znana z chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza. Choć tradycyjna wersja opiera się głównie na ziemniakach, cebuli, jajku i mące, coraz więcej osób sięga po mniej oczywiste dodatki, które poprawiają smak, strukturę i właściwości odżywcze dania. Jednym z takich składników jest kefir – prosty, naturalny i zaskakująco skuteczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Dlaczego warto dodać kefir do masy ziemniaczanej?

Dodatek kefiru do masy na placki ziemniaczane może znacząco ograniczyć ilość tłuszczu wchłanianego podczas smażenia. Dzieje się tak dzięki kwaśnemu pH kefiru, które wpływa na strukturę masy i sprawia, że staje się ona bardziej zbita. Taka masa nie rozpada się łatwo na patelni, smaży się szybciej i równomierniej, przez co mniej czasu spędza w tłuszczu. Dobrze związana masa nie "ciągnie" tłuszczu do środka, dzięki czemu placki są mniej nasiąknięte i lżejsze.

Smak i konsystencja – co zmienia kefir?

Kefir nadaje plackom ziemniaczanym delikatnie kwaskowaty posmak, który świetnie równoważy naturalną słodycz ziemniaków i dodaje im głębi. Działa również jako naturalny zmiękczacz – masa lepiej się łączy, a placki po usmażeniu są jednocześnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dzięki zawartości białka i lekko fermentowanemu charakterowi kefiru, ciasto jest bardziej elastyczne i łatwiejsze do formowania.

Przepis na placki ziemniaczane z kefirem

Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na klasyczne placki ziemniaczane z dodatkiem kefiru. Ta wersja jest lżejsza, a jednocześnie pełna smaku.

Składniki (na 2–3 porcje):

  • 800 g ziemniaków (najlepiej mączystych)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kefiru
  • 1–2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki (lub w robocie kuchennym). Odstaw na kilka minut, następnie odciśnij nadmiar wody, pozostawiając skrobię z dna miski.
  2. Cebulę zetrzyj lub bardzo drobno posiekaj i dodaj do ziemniaków.
  3. Wbij jajko, dodaj kefir, mąkę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj – masa powinna być gęsta, ale nie sucha.
  4. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładaj porcje masy łyżką i lekko je spłaszczaj.
  5. Smaż placki z obu stron na złoty kolor, po ok. 2–3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.
  6. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości