Dodaj do masy na placki ziemniaczane. Nie będą ociekać tłuszczem

Kefir w masie na placki ziemniaczane to prosty sposób na lżejsze, mniej tłuste i bardziej delikatne placki. Ten niepozorny dodatek poprawia konsystencję i smak, a przy okazji ułatwia smażenie. Sprawdź, jak działa i poznaj przepis.

Placki ziemniaczane z kefiremPlacki ziemniaczane z kefirem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tatsiana Yatsevich (Caftor)
Aleksandra Szymczycha

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, znana z chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza. Choć tradycyjna wersja opiera się głównie na ziemniakach, cebuli, jajku i mące, coraz więcej osób sięga po mniej oczywiste dodatki, które poprawiają smak, strukturę i właściwości odżywcze dania. Jednym z takich składników jest kefir – prosty, naturalny i zaskakująco skuteczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Dlaczego warto dodać kefir do masy ziemniaczanej?

Dodatek kefiru do masy na placki ziemniaczane może znacząco ograniczyć ilość tłuszczu wchłanianego podczas smażenia. Dzieje się tak dzięki kwaśnemu pH kefiru, które wpływa na strukturę masy i sprawia, że staje się ona bardziej zbita. Taka masa nie rozpada się łatwo na patelni, smaży się szybciej i równomierniej, przez co mniej czasu spędza w tłuszczu. Dobrze związana masa nie "ciągnie" tłuszczu do środka, dzięki czemu placki są mniej nasiąknięte i lżejsze.

Smak i konsystencja – co zmienia kefir?

Kefir nadaje plackom ziemniaczanym delikatnie kwaskowaty posmak, który świetnie równoważy naturalną słodycz ziemniaków i dodaje im głębi. Działa również jako naturalny zmiękczacz – masa lepiej się łączy, a placki po usmażeniu są jednocześnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dzięki zawartości białka i lekko fermentowanemu charakterowi kefiru, ciasto jest bardziej elastyczne i łatwiejsze do formowania.

Przepis na placki ziemniaczane z kefirem

Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na klasyczne placki ziemniaczane z dodatkiem kefiru. Ta wersja jest lżejsza, a jednocześnie pełna smaku.

Składniki (na 2–3 porcje):

  • 800 g ziemniaków (najlepiej mączystych)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kefiru
  • 1–2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki (lub w robocie kuchennym). Odstaw na kilka minut, następnie odciśnij nadmiar wody, pozostawiając skrobię z dna miski.
  2. Cebulę zetrzyj lub bardzo drobno posiekaj i dodaj do ziemniaków.
  3. Wbij jajko, dodaj kefir, mąkę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj – masa powinna być gęsta, ale nie sucha.
  4. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładaj porcje masy łyżką i lekko je spłaszczaj.
  5. Smaż placki z obu stron na złoty kolor, po ok. 2–3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.
  6. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀