Dodaj do masy na placki ziemniaczane. Nie będą ociekać tłuszczem

Kefir w masie na placki ziemniaczane to prosty sposób na lżejsze, mniej tłuste i bardziej delikatne placki. Ten niepozorny dodatek poprawia konsystencję i smak, a przy okazji ułatwia smażenie. Sprawdź, jak działa i poznaj przepis.

Placki ziemniaczane z kefiremPlacki ziemniaczane z kefirem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tatsiana Yatsevich (Caftor)
Aleksandra Szymczycha

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, znana z chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza. Choć tradycyjna wersja opiera się głównie na ziemniakach, cebuli, jajku i mące, coraz więcej osób sięga po mniej oczywiste dodatki, które poprawiają smak, strukturę i właściwości odżywcze dania. Jednym z takich składników jest kefir – prosty, naturalny i zaskakująco skuteczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Dlaczego warto dodać kefir do masy ziemniaczanej?

Dodatek kefiru do masy na placki ziemniaczane może znacząco ograniczyć ilość tłuszczu wchłanianego podczas smażenia. Dzieje się tak dzięki kwaśnemu pH kefiru, które wpływa na strukturę masy i sprawia, że staje się ona bardziej zbita. Taka masa nie rozpada się łatwo na patelni, smaży się szybciej i równomierniej, przez co mniej czasu spędza w tłuszczu. Dobrze związana masa nie "ciągnie" tłuszczu do środka, dzięki czemu placki są mniej nasiąknięte i lżejsze.

Smak i konsystencja – co zmienia kefir?

Kefir nadaje plackom ziemniaczanym delikatnie kwaskowaty posmak, który świetnie równoważy naturalną słodycz ziemniaków i dodaje im głębi. Działa również jako naturalny zmiękczacz – masa lepiej się łączy, a placki po usmażeniu są jednocześnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dzięki zawartości białka i lekko fermentowanemu charakterowi kefiru, ciasto jest bardziej elastyczne i łatwiejsze do formowania.

Przepis na placki ziemniaczane z kefirem

Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na klasyczne placki ziemniaczane z dodatkiem kefiru. Ta wersja jest lżejsza, a jednocześnie pełna smaku.

Składniki (na 2–3 porcje):

  • 800 g ziemniaków (najlepiej mączystych)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kefiru
  • 1–2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki (lub w robocie kuchennym). Odstaw na kilka minut, następnie odciśnij nadmiar wody, pozostawiając skrobię z dna miski.
  2. Cebulę zetrzyj lub bardzo drobno posiekaj i dodaj do ziemniaków.
  3. Wbij jajko, dodaj kefir, mąkę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj – masa powinna być gęsta, ale nie sucha.
  4. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładaj porcje masy łyżką i lekko je spłaszczaj.
  5. Smaż placki z obu stron na złoty kolor, po ok. 2–3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.
  6. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi