Dodaj do młodej kapustki z koperkiem. Podkręca smak jak nic innego

Z sezonowych dobrodziejstw natury trzeba korzystać — nie tylko dla zdrowia, ale i smaku. Młoda kapusta jest chyba najlepszym tego przykładem. Serwowana z koperkiem jest doskonałym dodatkiem do obiadu, ale jeśli dodasz do niej jeszcze jeden składnik, stanie się lepsza niż kiedykolwiek. To naprawdę bardzo proste, chociaż nie dla wszystkich może być takie oczywiste.

ObrazekKapusta z koperkiem - nasz kulinarny ideał - Pyszności; foto: Adobe Stock

Pyszna, aromatyczna młoda kapusta z koperkiem kojarzy nam się z czasem beztroski i wakacjami spędzonymi u babci. Podana obok kotleta schabowego opiewała na kulinarny ideał — i nie boimy się użyć tak mocnych słów. Nawet pomimo tego, że babcia serwowała mnóstwo innych pysznych specjałów; od perfekcyjnie klarownego rosołu, przez domowy chleb, aż po najlepsze kopytka, o których możesz przeczytać tutaj. 

Obrazek
Młoda kapusta z koperkiem to nie tylko smak, ale i zdrowie - Pyszności; foto: Canva

Oczywiście ten sukces miał kilku ojców. Po pierwsze, główny bohater tego odcinka, czyli młoda kapustka. Intensywny, ale jednocześnie subtelny smak, chrupiące liście, a w środku od groma wartości odżywczych. Po drugie: koperek. Zielony akcent tej potrawy, który dodaje jej aromatu i świeżości. I w końcu po trzecie: tajemniczy dodatek, czyli ocet jabłkowy. Okazuje się, że wystarczy kilka kropel tego płynu, by mocno podkreślić smak kapustki i uczynić ją najlepszą na świecie.

Młoda kapusta z koperkiem

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty,
  • 1 pęczek koperku,
  • pół szklanki wody,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 ml octu jabłkowego.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Młoda kapusta z koperkiem i octem jabłkowym - Pyszności; foto: Canva
  1. Kapustę dokładnie umyj i oderwij zewnętrzne liście. Wykrój też głąb i usuń wszystkie ewentualne uszkodzone kawałki.
  2. Oczyszczoną kapustę poszatkuj, przełóż do dużego garnka i zalej połową szklanki zimnej wody. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie warzywo powinno być już miękkie.
  3. Koperek opłucz w bieżącej wodzie, a następnie drobno posiekaj. Dodaj go do ugotowanej kapusty. Dorzuć jeszcze masło, sól i oczywiście ocet jabłkowy — mniej więcej jedną łyżkę.
  4. Wszystkie składniki mieszaj do momentu, w którym masło będzie już roztopione. Po chwili twoja młoda kapusta z koperkiem będzie już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę