PrzepisDodaj do młodej kapustki z koperkiem. Podkręca smak jak nic innego

Dodaj do młodej kapustki z koperkiem. Podkręca smak jak nic innego

Kapusta z koperkiem - nasz kulinarny ideał - Pyszności; foto: Adobe Stock
Kapusta z koperkiem - nasz kulinarny ideał - Pyszności; foto: Adobe Stock
16.06.2023 11:03, aktualizacja: 16.06.2023 12:20

Z sezonowych dobrodziejstw natury trzeba korzystać — nie tylko dla zdrowia, ale i smaku. Młoda kapusta jest chyba najlepszym tego przykładem. Serwowana z koperkiem jest doskonałym dodatkiem do obiadu, ale jeśli dodasz do niej jeszcze jeden składnik, stanie się lepsza niż kiedykolwiek. To naprawdę bardzo proste, chociaż nie dla wszystkich może być takie oczywiste.

Pyszna, aromatyczna młoda kapusta z koperkiem kojarzy nam się z czasem beztroski i wakacjami spędzonymi u babci. Podana obok kotleta schabowego opiewała na kulinarny ideał — i nie boimy się użyć tak mocnych słów. Nawet pomimo tego, że babcia serwowała mnóstwo innych pysznych specjałów; od perfekcyjnie klarownego rosołu, przez domowy chleb, aż po najlepsze kopytka, o których możesz przeczytać tutaj. 

Młoda kapusta z koperkiem to nie tylko smak, ale i zdrowie - Pyszności; foto: Canva
Młoda kapusta z koperkiem to nie tylko smak, ale i zdrowie - Pyszności; foto: Canva

Oczywiście ten sukces miał kilku ojców. Po pierwsze, główny bohater tego odcinka, czyli młoda kapustka. Intensywny, ale jednocześnie subtelny smak, chrupiące liście, a w środku od groma wartości odżywczych. Po drugie: koperek. Zielony akcent tej potrawy, który dodaje jej aromatu i świeżości. I w końcu po trzecie: tajemniczy dodatek, czyli ocet jabłkowy. Okazuje się, że wystarczy kilka kropel tego płynu, by mocno podkreślić smak kapustki i uczynić ją najlepszą na świecie.

Młoda kapusta z koperkiem

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty,
  • 1 pęczek koperku,
  • pół szklanki wody,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 ml octu jabłkowego.

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z koperkiem i octem jabłkowym - Pyszności; foto: Canva
Młoda kapusta z koperkiem i octem jabłkowym - Pyszności; foto: Canva
  1. Kapustę dokładnie umyj i oderwij zewnętrzne liście. Wykrój też głąb i usuń wszystkie ewentualne uszkodzone kawałki.
  2. Oczyszczoną kapustę poszatkuj, przełóż do dużego garnka i zalej połową szklanki zimnej wody. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie warzywo powinno być już miękkie.
  3. Koperek opłucz w bieżącej wodzie, a następnie drobno posiekaj. Dodaj go do ugotowanej kapusty. Dorzuć jeszcze masło, sól i oczywiście ocet jabłkowy — mniej więcej jedną łyżkę.
  4. Wszystkie składniki mieszaj do momentu, w którym masło będzie już roztopione. Po chwili twoja młoda kapusta z koperkiem będzie już gotowa. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także