Moja babcia zawsze dodaje do rosołu jabłko. Wzdrygałam się na samą myśl, dopóki nie spróbowałam

Gotując tradycyjny rosół, z pewnością trzymasz się wyjątkowych i rodzinnych receptur. Niezależnie od przepisu, są pewne sposoby, które pozwolą wzbogacić smak tej popularnej polskiej zupy. Jeden z patentów to jabłko do rosołu - to sprawi, że będziesz zachwycał się możliwie najlepszym rosołem.

ObrazekJabłko do rosołu - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Dlaczego warto dodać jabłko do rosołu?

Najważniejszy powód, by to zrobić, to przede wszystkim smak. Jeśli zastanawiasz się nad tym, dlaczego warto dodać jabłko do rosołu, to wiedz, że dzięki temu owocowemu dodatkowi, nasza zupa staje się wyjątkowym przysmakiem. Dlaczego? To właśnie jabłko powoduje, że rosół staje się bardziej wyrazisty i aromatyczny. A wszystko to dzięki temu, że ten owoc wydobywa z mięsa nieco więcej smaku i lekko osładza wywar. W połączeniu z dobrej jakości mięsem i włoszczyzną tworzy kulinarne arcydzieło. Ten patent będziesz stosował już zawsze.

Obrazek
Rosół - Pyszności; foto: Canva

Warto podkreślić, że jabłko idealnie pasuje zarówno do bulionu na bazie indyka, kurczaka, wołowiny, kaczki, czy w przypadku wywaru, który został przygotowany na bazie mieszanych mięs. A kiedy jest ten najlepszy moment, by dodać jabłko? Odpowiedź jest bardzo prosta, bo w momencie, kiedy dodajesz włoszczyznę do rosołu. Gdy zupa się już ugotuje, to pamiętaj, by wyjąć owoc z zupy, bo w przeciwnym wypadku rosół będzie mało klarowny. Niezwykle ważne jest, by dodawać jabłko ze skórką, bo to właśnie w niej kumuluje się najwięcej najlepszego aromatu.

Nie tylko jabłko - jak jeszcze wzbogacić smak tej zupy?

Są jeszcze inne praktyczne rozwiązania niż jabłko do rosołu. Jeśli chcesz wydobyć najlepszy smak z mięsa, to z powodzeniem możesz dodać odrobinę octu. Kwas octowy sprawi, że tkanka chrzęstna i tkanki łączne się rozpuszczą, oddając rosołowi te najlepsze wartości. Na duży gar rosołu, w zupełności wystarczy łyżka octu. Inne pomocne dodatki, to np. szczypta kurkumy, dzięki której rosół nabierze wyjątkowej barwy oraz odrobina imbiru, dzięki któremu rosół nabierze ciekawego posmaku i korzystnie wpłynie na jego właściwości zdrowotne.

Lubisz ciasta bez pieczenia? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kokosowe ciasto Raffaello:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi