Dodatki do smalcu inne niż cebulka. Nadaj tradycji zupełnie nowy smak
Nie raz zdarza nam się podać na przystawkę smalec z cebulką. Nic dziwnego, ta potrawa idealnie smakuje z kromką chleba. Jednak każdy z nas potrzebuję czasem nieco odmiany. Poznaj nieoczywiste dodatki do smalcu, które wzbogacą smak smalcu. Twoi goście będą zachwyceni!
08.06.2022 12:03
Smalec - tradycyjny dodatek do chleba
Smalec to wysokokaloryczny tłuszcz zwierzęcy. W związku z tym produkt ten często wykorzystywany jest do smażenia. Zdarza się, że smalec stosujemy również jako smaczne smarowidło na chleb. W Polsce najczęściej jemy go z dodatkiem cebulki, bądź skwarków. Okazuje się, że produkt ten możemy w łatwy sposób wzbogacić w składniki takie jak jabłko, czy rodzynki.
Nieoczywiste dodatki do smalcu
- Jabłko
Jabłko rewelacyjnie wzbogaci smak smalcu. Słoninę pokrój w drobną kostkę. Następnie przełóż ją do garnka oraz podgrzewaj na wolnym ogniu. W międzyczasie posiekaj cebulę oraz jabłko. Wrzuć je do słoniny i całość gotuj jeszcze około 15 - 20 minut. Po tym czasie przełóż smalec do czystego naczynia - przypraw go solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Żurawina
Żurawinę, tak jak jabłko i cebulę, dodajemy w trakcie topienia słoniny. Przed połączeniem żurawiny ze smalcem, pokrój ją na mniejsze kawałki. Taki smalec wspaniale smakuje z niewielkim dodatkiem czosnku.
- Rodzynki
Smalec z rodzynkami idealnie sprawdza się na kromce żytniego chleba na zakwasie. Przed połączeniem rodzynek ze smalcem, zalej je wodą i odstaw na parę godzin, aż zmiękną. Następnie zmieszaj je z uprzednio przygotowanym smalcem. Na końcu dopraw go solą i pieprzem. Polecamy również dodać szczyptę tymianku - wspaniale współgra z rodzynkami!
- Czosnek
Smalec z cebulą często wzbogacamy czosnkiem. Wynika to z tego, że składnik ten nadaje smalcu wyrazistego, ostrego smaku. Wystarczy, że podczas dodawania cebuli do stopionej słoniny, wrzucisz również przeciśniety przez praskę czosnek.
- Zioła prowansalskie
Zioła prowansalskie to mieszanka wielu ziół, taki jak oregano, tymianek, czy rozmaryn. Ich dodatek wzbogaci smalec o niepowtarzalny aromat. Wystarczy, że dodasz około 1 łyżki ziół prowansalskich do gotowego smalcu powstałego z 0,5 kg słoniny.
Smalec już nigdy nie będzie taki sam. Już dzisiaj wypróbuj ten pyszny produkt z dodatkiem ziół, jabłka, czy rodzynek!