Zawinął awokado w folię i włożył do piekarnika. Ten genialny trik sprawi, że owoc dojrzeje w 10 minut!
21.11.2016 09:21, aktual.: 10.05.2017 14:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zdecydowana większość z nas uwielbia smak awokado, ale bądźmy szczerzy, nie wszystkie nadają się do zjedzenia. To owoc, którego okres dojrzałości trwa bardzo krótko. Czy można zatem sprawić, aby nadawał się do spożycia wtedy, kiedy tego chcemy? Jak się okazuje... TAK!
Większość z nas kupuje kilka awokado na raz, wybierając przy tym takie, którym zbliża się okres dojrzewania. Istnieje na szczęście rozwiązanie, dzięki któremu możemy przyśpieszyć ten proces. Wszystko czego potrzebujesz to piekarnik i folia aluminiowa.
"Nie chcę piec mojego awokado! " - nic się nie martw. Ta metoda pozwoli Ci w krótkim czasie uzyskać doskonale miękkie awokado. Zobacz jak to zrobić:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Awokado, które ma dojrzewać owiń w folię aluminiową i umieść je na blasze.
- Pozostaw je w rozgrzanym piekarniku na 10 minut
- Wyjmij owoc z piekarnika u umieść go w lodówce do czasu, aż całkowicie wystygnie.
UWAGA! Jeśli Twoje awokado jest twarde jak skała i wiesz, że jego dojrzewanie nastąpi dopiero w "odległej przyszłości", pamiętaj, że taki owoc może potrzebować nawet godziny spędzonej w piekarniku, aby uzyskać pożądany efekt. To zdarza się jednak rzadko - średni czas pieczenia to zaledwie 10 minut.
Dlaczego ta sztuczka działa?
Wszystko dzięki połączeniu ciepła i folii. Awokado, podobnie jak np. banany, uwalnia gaz etylenowy. Gdy gaz ten jest uwalniany, wszystkie inne owoce i warzywa otaczające awokado również dojrzeją. Jeśli otoczysz awokado folią, cały gaz wydzielany przez awokado zadziała tylko na nie. Koncentracja gazu przyspieszy proces dojrzewania.