PrzepisDeseryZdrowa czekolada
Zdrowa czekolada
Jeżeli szukasz zdrowej przekąski dla siebie czy też swojej rodziny, właśnie ją znalazłeś - czekolada jagodowo-koksowa, którą wykonasz samodzielnie w domu. Bardzo łatwo ją przyrządzić, a smakuje po prostu obłędnie!
Pyszności
15.05.2018 | aktual.: 16.05.2018 08:33
Ponadto ten przepis jest bardzo elastyczny. Jeżeli masz ochotę, jagody możesz zastąpić innymi owocami, takimi jakie lubisz najbardziej.
1 PORCJA: 23g
Kalorie: 116 kcal
Białka: 1 g
Węglowodany: 8 g
Błonnik: 3 g
Tłuszcze: 9 g
Składniki:
- 300 g wiórki kokosowe
- 60 g jagody
- 100 ml miód
- 15 ml sok z cytryny
- 5 kropli olejek waniliowy
- 15 ml sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Przełóż wiórki kokosowe i miksuj tak długo, aż powstanie z nich masa o gęstej konsystencji. W ten sposób przyrządzamy masło kokosowe.
2. Do masła kokosowego dodaj jagody i ponownie zmiksuj.
3. Do powstałej masy dodaj także miód, sok z cytryny i olejek waniliowy. Miksuj tak długo, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.
4. Powstałą masę cienko i równomiernie rozsmaruj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do zamrażarki na godzinę.
5. Po godzinie wyjmij z zamrażarki i pokrój czekoladę na mniejsze kawałeczki. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać je wiórkami kokosowymi i jagodami.
6. Smacznego!