Zdrowa czekolada

Jeżeli szukasz zdrowej przekąski dla siebie czy też swojej rodziny, właśnie ją znalazłeś - czekolada jagodowo-koksowa, którą wykonasz samodzielnie w domu. Bardzo łatwo ją przyrządzić, a smakuje po prostu obłędnie!

Obrazek
Pyszności

Ponadto ten przepis jest bardzo elastyczny. Jeżeli masz ochotę, jagody możesz zastąpić innymi owocami, takimi jakie lubisz najbardziej.

1 PORCJA: 23g

Kalorie: 116 kcal

Białka: 1 g

Węglowodany: 8 g

Błonnik: 3 g

Tłuszcze: 9 g

Składniki:

  1. 300 g wiórki kokosowe
  2. 60 g jagody
  3. 100 ml miód
  4. 15 ml sok z cytryny
  5. 5 kropli olejek waniliowy
  6. 15 ml sok z cytryny
Sposób przygotowania:

1. Przełóż wiórki kokosowe i miksuj tak długo, aż powstanie z nich masa o gęstej konsystencji. W ten sposób przyrządzamy masło kokosowe.

Obrazek

2. Do masła kokosowego dodaj jagody i ponownie zmiksuj.

Obrazek

3. Do powstałej masy dodaj także miód, sok z cytryny i olejek waniliowy. Miksuj tak długo, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.

Obrazek

4. Powstałą masę cienko i równomiernie rozsmaruj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do zamrażarki na godzinę.

Obrazek

5. Po godzinie wyjmij z zamrażarki i pokrój czekoladę na mniejsze kawałeczki. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać je wiórkami kokosowymi i jagodami.

Obrazek
6. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis