Domowa galaretka wieprzowa w słoiku. Przepis na zimne nóżki, które mogą stać nawet 2 miesiące
Domowa galaretka wieprzowa to klasyk, którego nie może zabraknąć w Twoim domu. Mięciutkie mięso zanurzone w galaretce możesz przechowywać naprawdę długo.
Zimne nóżki
Zimne nóżki wieprzowe w galarecie to popisowe danie mojej babci. Przygotowuje je na większe imprezy rodzinne i święta i za każdym razem błyskawicznie znikają ze stołu. Taką galaretę możesz jeść prosto ze słoika lub pasteryzować i przechowywać w lodówce. Dzięki temu możesz trzymać ją w chłodzie nawet kilka miesięcy. Dzięki odpowiedniemu ugotowaniu mięsa nie musisz dodawać żelatyny. Galaretka jest miękka, delikatna i niesamowicie smaczna.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Domowa galaretka wieprzowa
Składniki:
- 3 nóżki wieprzowe
- 1 golonka
- 4 łyżki soli
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 1 korzeń pietruszki
- 1 por
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
W dużym garnku umieść nóżki wieprzowe i golonkę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz sól. Zalej całość wodą i zagotuj. Gotuj całość na małym ogniu przez 1,5 godziny.
Po tym czasie dodaj obrane marchewki, pietruszkę, selera i pora. Dorzuć ząbki czosnku i gotuj całość przez kolejne 30 minut.
Następnie wyjmij z wywaru mięso i warzywa i sklaruj płyn przy pomocy ubitego na sztywno białka. Odcedź przez sitko o drobnych oczkach. Dzięki temu nasza galaretka będzie idealnie przejrzysta.
W słoiku układaj na zmianę warstwy porwanego mięsa i pokrojonej drobno marchewki. Wypełnij tymi składnikami cały słoik i zalej przygotowanym wywarem. Dobrze zakręć słoiki i pasteryzuj zawartość w garnku lub w piekarniku. Wybierz najwygodniejszą dla siebie metodę.
Gotową galaretę przechowuj w lodówce i otwórz w razie potrzeby. Mięciutkie mięso i delikatna galaretka bez dodatku żelatyny z pewnością przypadną Ci do gustu. Idealna zakąska na imprezy, spotkania rodzinne i święta. W lodówce możesz przechowywać ją nawet 2 miesiące.
Smacznego!