Bajecznie słodka domowa nutella bez dodatku cukru. Wegański krem przygotujesz z zaledwie czterech składników
Domowa Nutella to zdrowy i smaczny zamiennik czekoladowego kremu. Nie ma w sobie dodatku białego cukru ani niepotrzebnych ulepszaczy. Świetnie sprawdzi się na kanapki i do domowych deserów.
31.08.2022 | aktual.: 02.02.2023 13:29
Zdrowy krem czekoladowy dla dzieci
Nie znamy osoby, która nie ma słabości do czekoladowego kremu. Sklepowa wersja, chociaż smaczna, to pozostawia jednak sporo do życzenia. Skład jest długi, zawierający mnóstwo niepotrzebnych dodatków i tonę cukru. Przygotowaliśmy dzisiaj prosty przepis na domową nutellę w zdrowszym wydaniu, którą możesz zajadać bez wyrzutów sumienia. Udowodnimy Ci, że wystarczą cztery składniki, by stworzyć zdrową nutellę w swoim własnym domu. Smakuje pysznie, a na dodatek jest pełna cennych składników odżywczych pochodzących z kakao i orzechów. To coś więcej niż zwykły krem czekoladowy!
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
W przygotowaniu pysznego kremu czekoladowego pomógł nam blender próżniowy marki Philips.
Domowa Nutella
Składniki:200 g suszonych daktyli
200 g orzechów laskowych
1 szklanka mleka migdałowego
1/3 szklanki gorzkiego kakao
Sposób przygotowania:
Zacznij od zalania daktyli wrzątkiem. Odstaw je na 15-20 minut, żeby zmiękły. Zamiennie możesz użyć również 2 łyżek miodu.
Kiedy daktyle są namaczane- przygotuj orzechy laskowe. Praż je, do chwili, aż skórka zacznie pękać. Rób to na małym ogniu i pamiętaj, żeby co jakiś przemieszać orzechy. Prażenie wydobywa z nich jeszcze więcej smaku i aromatu.
Przesyp orzechy na ściereczkę i zroluj, aby skorupki odpadły od orzechów.
Do blendera wlej mleko migdałowe (możesz wymienić je na inne mleko roślinne lub krowie), daktyle, orzechy, i gorzkie kakao. Jeśli masa będzie zbyt gęsta- dolej odrobiny mleka lub wody, w której moczyły się daktyle. Możesz też dorzucić odrobinę ziaren wanilii, ale to tylko dodatkowa opcja.
Nasza domowa nutella jest już gotowa. Przełóż ją do słoiczka i przechowuj w lodówce. Gwarantujemy, że domowy krem czekoladowo-orzechowy zniknie w kilka chwil. Świetnie sprawdzi się na kanapkach, jako dodatek do owsianki, naleśników czy też...wyjadana po prostu łyżką.
Smacznego!