Domowy sos grzybowy w proszku, który sprawdza się jako przyprawa. Deklasuje nawet vegetę

Jakie są przyprawy, które najczęściej wykorzystujemy w swojej kuchni? Na pewno będą to sól, pieprz oraz vegeta. Nawiązując do tej ostatniej przyprawy, dobrze będzie, jeśli przygotujecie naturalną vegetę. I będzie to domowa vegeta w grzybowym wydaniu.

ObrazekDomowa vegeta - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kasia In
Karol Wiak

Domowa vegeta - naturalna przyprawa wzbogacona grzybami

Jeśli nie lubisz marnowania żywności i cenisz sobie naturalne produkty w swojej kuchni, to ta opcja jest właśnie dla Ciebie. Z pewnością zdarza się, że w Twoim domu zostają resztki warzyw. Być może są lekko przywiędłe, ale istnieje bardzo prosty sposób, by je jeszcze wykorzystać. Domowa vegeta będzie tu najlepszym rozwiązaniem. Bo przecież nie ma nic lepszego i zdrowszego od domowej mieszanki, którą przygotowaliśmy samodzielnie. A będzie jeszcze lepiej, gdy zastosujemy tu dodatkowo suszone grzyby. Taką przyprawę wykorzystamy do zup i sosów.

Obrazek
Jarzynka - Pyszności; Foto: canva.com

Jak przygotować domową vegetę?

Tę opcję polecamy w szczególności tym osobom, które lubią naturalny smak. Bez mąki, chemii i co najważniejsze - to zdrowa przyprawa.

Składniki na litrowy słoik:

  • słoik suszonych grzybów leśnych
  • duży por
  • 2 duże marchewki
  • 3 duże korzenie pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • korzeń małego selera
  • mały pęczek liści selera
  • 2 cebule
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

Domowa vegeta to opcja na naturalną i wyjątkową przyprawę. Nie może jej zabraknąć w Waszej kuchni. Co oczywiste, należy rozpocząć od przygotowania naszych warzyw. Należy je oczyścić, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Przystępujemy do ich suszenia. W tym przypadku, idealnie sprawdzi się elektryczna suszarka do warzyw i grzybów. Można to też śmiało zrobić w piekarniku, czy nad kaloryferem lub kominkiem. Jaki jest czas suszenia? Na pewno trochę długi, bo aż 18 godzin, ale dla efektu końcowego naprawdę warto!

Obrazek
Domowa vegeta - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kasia In

Po tym czasie, nasze warzywa muszą być odpowiednio przestudzone i suche. Przystępujemy do mielenia - najlepiej będzie to zrobić w młynku do kawy. Suszone grzyby również mielimy. Wszystkie składniki, po zmieleniu, łączymy ze sobą i dodajemy sól. Dokładnie mieszamy i następnie przekładamy do suchego słoika ze szczelnym zamknięciem. Nasza domowa vegeta jest już gotowa!

Taką mieszankę przypraw wykorzystasz m.in. do sosów. Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na spaghetti z klopsikami:

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje