Więcej nie odwiedzisz piekarni pod domem. Własnoręcznie wypiekane bułeczki umilą każde śniadanie

Domowe bułeczki śniadaniowe kojarzą nam się z czymś bardzo trudnym w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego. Są naprawdę proste i nie wymagają od nas zbyt wielu składników oraz czasu. Wszystkie składniki na pewno masz w swojej lodówce i spiżarni. Wiec zabieraj się do pracy, a więcej Twoja noga nie stanie w pobliskiej piekarni.

Obrazek
Paulina

Ciepłe bułeczki z tego przepisu możesz podawać na różne sposoby. Sprawdzą się słodkie dodatki takie jak dżem czy konfitura lub krem orzechowy. Natomiast zwolennicy słonych śniadań też nie będą narzekać. Dodatek szynki, jajka, sera czy warzyw na pewno dobrze skomponuje się z tym wypiekiem. Zerknij na listę potrzebnych składników i sposób przygotowania. Do dzieła!

Przepis na domowe bułeczki śniadaniowe

Obrazek
Bułki - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 42 gramy świeżych drożdży
  • 25 gramów cukru
  • 5 gramów soli
  • 500 g mąki
  • 75 gramów masła
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do zrobienia bułeczek. Na sam początek rozgrzej mleko w garnku, a następnie dodaj drożdże, aby się rozpuściły. Do podanych składników wsyp cukier, sól i wszystko ubij, aby całość się ze sobą połączyła. W misce zmieszaj ze sobą mąkę, miękkie masło i jajko.

Kolejnym krokiem będzie dodanie wcześniej przygotowanej mieszanki z mleka i drożdży. Rozmiksuj ciasto mikserem, aby powstała gładka masa. Tak przygotowane ciasto odłóż na około 1 godzinę pod czysty ręcznik kuchenny. Gdy ciasto już wyrośnie, uformuj małe bułeczki. Odstaw je na kolejne 15 minut. Tak przygotowane bułeczki ułóż na papierze do pieczenia. Piecz je w rozgrzanym piekarniku w temperaturze do 200 stopni około 15 minut, aby się zarumieniły.

Tak przygotowane wypieki podawaj na śniadanie lub kolacje. Możesz posmarować je miękkim masłem lub dżemem. Owocowe konfitury też idealnie się skomponują z puszystymi bułeczkami. Możesz przygotować kanapki z dodatkiem sera i szynki, te obłędne domowe bułeczki na pewno też tu się sprawdzą.

Lubisz piec, a desery to twoja mocna strona? Oprócz bułek polecamy zrobienie ciasta- góra lodowa. To jeden z kultowych przepisów. Krok po kroku znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje