Domowe hot dogi z sosem meksykańskim. Przekąska na każdą imprezę
Domowe hot dogi z sosem meksykańskim to idealne przekąską na imprezę. Wystarczy podać ją gościom, a zniknie z talerza w ciągu kilku chwil.
Co to są hot dogi?
Hot dogi kojarzą się nam głównie z szybkim jedzeniem na festynach czy stacjach benzynowych. Bułki z parówką mają jednak dość długą historię. W 1871 niemiecki imigrant otworzył w Nowym Jorku pierwszą budkę z pochodzącą z Niemiec kiełbaską w bułce mlecznej. W 1893 roku dzięki wystawie World's Columbian Exposition hot dogi stały się popularne na całym świecie.
Jak zrobić domowe hot dogi?
Chociaż hot dogi zaliczają się do fast-foodów, to dzięki przygotowaniu ich w swoim domu masz większą kontrolę nad tym, co znajdzie się w ich wnętrzu. Wybierz parówki o dobrym składzie. Najważniejszą rzeczą jest to, ile mięsa znajdziesz w parówkach.
Jakie parówki do hot dogów? Im więcej, tym lepiej! Minimum to 90%. Unikaj parówek, które w składzie mają mięso oddzielone mechanicznie (MOM) i których lista składników jest bardzo długa. Woda, sól, przyprawy, brak azotynu sodu, to najlepsze wyznaczniki.
Zamiast parówek do domowych hot dogów możesz też użyć kiełbasek, na przykład frankfurterek. Sos z butelki zastąpiliśmy domowym sosem meksykańskim, który smakuje o niebo lepiej!
Jak zrobić domowe hot dogi? Jakie składniki są potrzebne? Ile czasu trwa pieczenie przekąski? Jak zrobić sos? Sprawdź poniżej nasz przepis i wykonanie krok po kroku.
Nasze hot dogi zapiekliśmy w OVI SMART marki Philips.
Składniki
Domowe hot dogi z piekanika – składniki
- 6 bułek do hot dogów
- 6 parówek
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1/3 szklanki posiekanej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
Sos meksykański do hot dogów – składniki
- 1 puszka mieszanki meksykańskiej
- 300 ml passaty pomidorowej
- 1 i 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 i 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta soli i pieprzu
Jak zrobić domowe hot dogi?
Zacznijmy od przygotowania mieszanki, którą nasmarujemy nasze bułki na domowe hot dogi.
Roztopione masło wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Powstałe masło czosnkowe doda naszym bułkom chrupkości i dodatkowego aromatu.
Teraz przygotuj nasze bułeczki. Możesz upiec je samodzielnie lub kupić gotowe bułeczki do hot dogów w sklepie. Najlepiej sprawdzą się maślane, które mają delikatny smak i są miękkie w środku. W każdej bułce zrób kieszonkę.
Domowe hot dogi – czas pieczenia i temperatura
Powstałą kieszonkę posmaruj roztopionym masłem czosnkowym. Zapiekaj bułeczki przez 5 minut w Ovi Smart (temp. 180 stopni Celsjusza).
Jaki sos do domowych hot dogów?
Kiedy nasze bułeczki podpieką się nieco z masłem czosnkowym - czas na wypełnienie ich po brzegi mięsem i aromatycznym sosem.
Jak przygotować sos meksykański do domowych hot dogów? Mieszankę meksykańską z puszki połącz z passatą pomidorową. Dodaj bazylię, oregano, słodką paprykę, sól i pieprz. W mieszance meksykańskiej z puszki znajdziesz między innymi kukurydzę, czerwoną fasolę, paprykę i groszek w aromatycznym sosie. Jeśli nie znajdziesz gotowego miksu, możesz połączyć te składniki. Dodaj wtedy nieco więcej passaty i dopraw mocniej.
Jeśli lubisz, to w naszym meksykańskim sosie świetnie sprawdzi się też chili i ostra papryka. Gwarantujemy, że już nigdy nie sięgniesz po gotowy sos!
Ułóż część sosu na bułeczkach, dodaj parówkę i ponownie sos. Teraz zapiekaj bułeczki jeszcze ok. 10 minut.
Gotowe!
Nasze domowe hot dogi z piekarnika z sosem meksykańskim są już gotowe!
Podawaj je na ciepło. Sos możesz przygotować wcześniej i gdy przyjdą goście jedynie podpiec bułeczki i serwować szybko do stołu. Nikt nie oprze się takiej przekąsce.
Smacznego!