Domowe lody Ekipy

Na punkcie lodów Ekipy oszalała cała Polska. Dlatego też postanowiliśmy przygotować ich domową wersję. Wszyscy nasi bliscy pokochali je od pierwszego kęsa.

Obrazek
Pyszności

Do przygotowania sorbetów użyliśmy blendera próżniowego marki Philips.

Składniki:

Sorbet truskawkowy

  1. 500 g mrożone truskawki
  2. 1/4 szkl. cukier
  3. 1/4 szkl. sok z cytryny

Sorbet cytrynowy

  1. 8-10 kostek zamrożony sok z cytryny
  2. kilka listów świeża mięta
  3. 1/4 szkl. cukier

Polewa

  1. 500 g lukier plastyczny
  2. 3-4 łyżki strzelająca posypka
  3. kilka kropel aromat o smaku gumy balonowej

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania truskawkowego sorbetu. W tym celu zblenduj: mrożone truskawki, sok z cytryny i cukier.

Obrazek

2. Teraz czas na sorbet cytrynowy. Aby go przygotować zblenduj zamrożony sok z cytryny, świeżą miętę oraz cukier.

Obrazek

3. Przełóż sorbety do pojemniczków i dodaj patyczki do lodów. Tak przygotowane lody mroź przez całą noc.

Obrazek

4. Czas na polewę. Rozwałkuj lukier plastyczny i rozprowadź na nim kilka kropel aromatu o smaku gumy balonowej oraz strzelającą posypkę.

Obrazek

5. Teraz wystarczy, że owiniesz lód lukrem plastycznym i zmrozisz całość przez 10-15 minut.

Obrazek

6. Gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥