Domowe lody Ekipy

Na punkcie lodów Ekipy oszalała cała Polska. Dlatego też postanowiliśmy przygotować ich domową wersję. Wszyscy nasi bliscy pokochali je od pierwszego kęsa.

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

Do przygotowania sorbetów użyliśmy blendera próżniowego marki Philips.

Składniki:

Sorbet truskawkowy

  1. 500 g mrożone truskawki
  2. 1/4 szkl. cukier
  3. 1/4 szkl. sok z cytryny

Sorbet cytrynowy

  1. 8-10 kostek zamrożony sok z cytryny
  2. kilka listów świeża mięta
  3. 1/4 szkl. cukier

Polewa

  1. 500 g lukier plastyczny
  2. 3-4 łyżki strzelająca posypka
  3. kilka kropel aromat o smaku gumy balonowej

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania truskawkowego sorbetu. W tym celu zblenduj: mrożone truskawki, sok z cytryny i cukier.

Obrazek

2. Teraz czas na sorbet cytrynowy. Aby go przygotować zblenduj zamrożony sok z cytryny, świeżą miętę oraz cukier.

Obrazek

3. Przełóż sorbety do pojemniczków i dodaj patyczki do lodów. Tak przygotowane lody mroź przez całą noc.

Obrazek

4. Czas na polewę. Rozwałkuj lukier plastyczny i rozprowadź na nim kilka kropel aromatu o smaku gumy balonowej oraz strzelającą posypkę.

Obrazek

5. Teraz wystarczy, że owiniesz lód lukrem plastycznym i zmrozisz całość przez 10-15 minut.

Obrazek

6. Gotowe!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze