PrzepisDeseryDomowe lody Ekipy

Domowe lody Ekipy

Domowe lody Ekipy
Pyszności

06.05.2021 17:00, aktual.: 07.05.2021 09:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na punkcie lodów Ekipy oszalała cała Polska. Dlatego też postanowiliśmy przygotować ich domową wersję. Wszyscy nasi bliscy pokochali je od pierwszego kęsa.

Do przygotowania sorbetów użyliśmy blendera próżniowego marki Philips.

Składniki:

Sorbet truskawkowy

  1. 500 g mrożone truskawki
  2. 1/4 szkl. cukier
  3. 1/4 szkl. sok z cytryny

Sorbet cytrynowy

  1. 8-10 kostek zamrożony sok z cytryny
  2. kilka listów świeża mięta
  3. 1/4 szkl. cukier

Polewa

  1. 500 g lukier plastyczny
  2. 3-4 łyżki strzelająca posypka
  3. kilka kropel aromat o smaku gumy balonowej

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania truskawkowego sorbetu. W tym celu zblenduj: mrożone truskawki, sok z cytryny i cukier.

Obraz

2. Teraz czas na sorbet cytrynowy. Aby go przygotować zblenduj zamrożony sok z cytryny, świeżą miętę oraz cukier.

Obraz

3. Przełóż sorbety do pojemniczków i dodaj patyczki do lodów. Tak przygotowane lody mroź przez całą noc.

Obraz

4. Czas na polewę. Rozwałkuj lukier plastyczny i rozprowadź na nim kilka kropel aromatu o smaku gumy balonowej oraz strzelającą posypkę.

Obraz

5. Teraz wystarczy, że owiniesz lód lukrem plastycznym i zmrozisz całość przez 10-15 minut.

Obraz

6. Gotowe!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także