Nietypowy dodatek do naleśników i chleba. Robi furorę
Domowe masło jabłkowe to przepyszny i bardzo uniwersalny dodatek do wielu dań. Sprawdzi się zarówno jako smarowidło do pieczywa, zastępując dżem, jak i glazura do pieczonego mięsa. Jak je przygotować? Przepis znajdziesz poniżej.
07.03.2023 06:58
Masło jabłkowe nie jest tak popularne jak smażone jabłka do szarlotki czy naleśników. A szkoda, bo smakuje naprawdę wyjątkowo i jest niezwykle proste w przygotowaniu. Możesz je zrobić zarówno w wolnowarze, jak i w zwykłym garnku.
Masło jabłkowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1,5 kg jabłek – obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych na kawałki
- 100 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- sok z 1 niewoskowanej cytryny
Sposób przygotowania:
Jabłka włóż do wolnowaru. Dodaj cukier, cynamon, kardamon, sól i wanilię. Dobrze wymieszaj. Przykryj i gotuj na low przez około 10 godzin, mieszając co kilka godzin. Masło jabłkowe powinno być gęste i ciemnobrązowe. Na koniec dodaj sok z cytryny, wymieszaj i wyłącz wolnowar.
Jeżeli chcesz gładką konsystencję, użyj blendera i zmiksuj masło jabłkowe na purée. Przełóż je do słoików lub pojemników i przechowuj w lodówce do dwóch tygodni. Możesz je zapasteryzować i otworzyć w dowolnym momencie lub zamrozić w małych pojemnikach.
Jeżeli nie masz wolnowaru, wlej na dno garnka z grubym dnem odrobinę wody. Włóż jabłka i pozostałe składniki, wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu, często mieszając przez kilka godzin. Pod koniec dodaj sok z cytryny, wymieszaj i postępuj tak samo jak wyżej.
Po więcej przepisów zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam między innymi tę recepturę na makaron z różowym sosem z kieliszka na wino.