Pokazał, jak zrobić domowe masło za pomocą słoika. Od teraz nie kupuję go już w sklepie
18.03.2023 07:36, aktual.: 19.03.2024 11:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ceny masła w ostatnich miesiącach u wielu osób mogły powodować przerażenie. Na szczęście, mimo szalejącej w dalszym ciągu inflacji, jego wartość uległa obniżce. Pomimo tego, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować domowe masło w słoiku. To sposób, który pozwoli zaoszczędzić ci czas i pieniądze.
Domowe masło w słoiku - dlaczego warto je przygotować?
Pierwsze, co przemawia na korzyść takiego rozwiązania, to przede wszystkim smak. Możesz je wzbogacić o pewne dodatki, takie jak koperek, bazylia i czosnek. Niezwykle ważne jest również to, że masz pełną kontrolę nad całym procesem wyrobu i dzięki temu, wiesz co tak naprawdę jesz.
Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie przygotowanie wielu dań, czy przekąsek, bez wykorzystania masła. Jego rosnąca w ostatnim czasie cena spowodowała, że wiele osób sięgało po nie do końca zdrowe zamienniki. Warto jednak podkreślić, że to popularne smarowidło możesz bez żadnego problemu wykonać w swoim domu. Wystarczy słoik, śmietana i przede wszystkim - chęci. Domowe masło w słoiku zrobisz w parę chwil, oszczędzając tym samym czas i pieniądze.
Jak przygotować domowe masło w słoiku?
To naprawdę proste. Swoim pomysłem na ten dodatek do kanapek i wielu dań podzielił się z nami pewien YouTuber. Pokazał w ten sposób, że przygotowanie masła jest naprawdę banalne. Dzięki temu otrzymasz w pełni naturalny produkt.
Składniki:
- śmietana 30 proc.
- słoik lub plastikowa butelka.
Sposób przygotowania:
Niezwykle ważne jest to, że słoik możesz z powodzeniem zastąpić plastikową butelką o pojemności 1,5 - 2 litry. Po procesie przygotowywania wystarczy, że ją rozetniesz, by wydobyć gotowy produkt. Domowe masło w słoiku to prawdziwy hit, który podczas inflacji zyskał na popularności.
Wystarczy, że do słoika lub butelki wlejesz śmietanę, która wypełni nieco mniej niż połowę naczynia. Teraz musisz szczelnie zakręcić słoik lub butelkę i przystąpić do energicznego potrząsania. Czynność powtarzaj przez kilka, kilkanaście minut. Gdy zobaczysz, że ze śmietany utworzyło się masło, to wyjmij je z naczynia i od razu zanurz w zimnej wodzie. Ściśnij je delikatnie w dłoni, by usunąć nadmiar wody.
Gotowe masło przełóż do miseczki. Jego smak możesz wzbogacić o przyprawy, czy dodatki. Takie masło, na świeżym pieczywie smakuje naprawdę wybornie!
Zobacz również na naszym kanale YouTube, jak zrobić błyskawiczne ciasto z wytłaczanki na jajka: