Domowe sushi z foremki do lodu w 3 odsłonach

Domowe sushi jest już w zasięgu ręki, a wszystko to dzięki naszemu przepisowi. Co więcej, przygotujesz je w foremce do lodu. Będzie się działo!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

1 smak - proporcje na 18 sztuk

  1. 2 szt. liście alg morskich nori
  2. 100 g łosoś wędzony
  3. 1 szt. ogórek szklarniowy
  4. 20 g wasabi

3 smak - proporcje na 18 sztuk

  1. 2 szt. liście alg morskich nori
  2. 100 g paluszki krabowe
  3. 1 szt. mango
  4. 1 szt. awokado
  5. sos Sriracha Mayo

Ryż - proporcje na 18 sztuk

  1. 200 g ryż do sushi
  2. 2 łyżki ocet ryżowy
  3. 1 łyżeczka cukier
  4. 1 łyżeczka sól

2 smak - proporcje na 18 sztuk

  1. 1 łyżeczka chili w proszku
  2. 2 g wodorosty wakame
  3. 100 g krewetki koktajlowe
  4. 1 łyżka płatki chili

Sposób przygotowania:

1. Ugotowany ryż połącz z: octem ryżowym, solą i cukrem. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Podziel ogórka na pół, po czym obierz go tak, aby zachować skórkę w całości. Następnie podziel ją na cieniutkie słupki.

Obrazek

3. Na wierzchu foremki umieść deskę do krojenia i energicznie odwróć na drugą stronę. Delikatnie usuń foremkę i to wszystko! Smacznego ?

Obrazek

4. W foremce na kostki lodu umieść folię spożywczą.

Obrazek

5. Czas na pierwsze sushi. W tym celu umieść w małych otworach nori, ryż, wasabi oraz kawałki łososia.

Obrazek

6. Następnie dodaj pałeczki ze skórki ogórka i kolejną warstwę ryżu. I to wszystko.

Obrazek

7. Aby przygotować drugi smak, podsmaż na patelni krewetki koktajlowe. Dopraw chilli.

Obrazek

8. Na dnie foremki umieść płatki chili. Potem dodaj ryż i podsmażone krewetki.

Obrazek

9. Na wierzchu umieść wodorosty wakame i kolejną dawkę ryżu. Gotowe!

Obrazek

10. I czas na ostatnią kombinację. Na arkuszu nori ułóż w poziomie mango i paluszki krabowe. Na wierzchu polej sos Sriracha Mayo i posmaruj wolną przestrzeń wodą, po czym zwiń w rulon i podziel go na mniejsze kawałki.

Obrazek

11. W foremce ułóż plastry awokado (po 2 sztuki do każdego otworu). Następnie dodaj: ryż, mini ruloniki i ponownie ryż.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę