Domowe sushi jest już w zasięgu ręki, a wszystko to dzięki naszemu przepisowi. Co więcej, przygotujesz je w foremce do lodu. Będzie się działo!
Pyszności
Składniki:
1 smak - proporcje na 18 sztuk
2 szt. liście alg morskich nori
100 g łosoś wędzony
1 szt. ogórek szklarniowy
20 g wasabi
3 smak - proporcje na 18 sztuk
2 szt. liście alg morskich nori
100 g paluszki krabowe
1 szt. mango
1 szt. awokado
sos Sriracha Mayo
Ryż - proporcje na 18 sztuk
200 g ryż do sushi
2 łyżki ocet ryżowy
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka sól
2 smak - proporcje na 18 sztuk
1 łyżeczka chili w proszku
2 g wodorosty wakame
100 g krewetki koktajlowe
1 łyżka płatki chili
Sposób przygotowania:
1. Ugotowany ryż połącz z: octem ryżowym, solą i cukrem. Dokładnie wymieszaj.
2. Podziel ogórka na pół, po czym obierz go tak, aby zachować skórkę w całości. Następnie podziel ją na cieniutkie słupki.
3. Na wierzchu foremki umieść deskę do krojenia i energicznie odwróć na drugą stronę. Delikatnie usuń foremkę i to wszystko! Smacznego ?
4. W foremce na kostki lodu umieść folię spożywczą.
5. Czas na pierwsze sushi. W tym celu umieść w małych otworach nori, ryż, wasabi oraz kawałki łososia.
6. Następnie dodaj pałeczki ze skórki ogórka i kolejną warstwę ryżu. I to wszystko.
7. Aby przygotować drugi smak, podsmaż na patelni krewetki koktajlowe. Dopraw chilli.
8. Na dnie foremki umieść płatki chili. Potem dodaj ryż i podsmażone krewetki.
9. Na wierzchu umieść wodorosty wakame i kolejną dawkę ryżu. Gotowe!
10. I czas na ostatnią kombinację. Na arkuszu nori ułóż w poziomie mango i paluszki krabowe. Na wierzchu polej sos Sriracha Mayo i posmaruj wolną przestrzeń wodą, po czym zwiń w rulon i podziel go na mniejsze kawałki.
11. W foremce ułóż plastry awokado (po 2 sztuki do każdego otworu). Następnie dodaj: ryż, mini ruloniki i ponownie ryż.