Domowy chleb z szynką i serem to prawdziwy strzał w 10! Za jednym zamachem masz pieczywo własnej roboty i gotowe kanapki do szkoły, czy do pracy. Czego chcieć więcej?
Pyszności
29.08.2019 12:00
Składniki:
375 g mąka
1 łyżeczka sól
25 g masło roztopione
30 g cukier
1 łyżeczka drożdże instant
250 ml mleko
7 plastrów ser
9 plastrów szynka
1 szt. jajko
mak do posypania
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz ze sobą mąkę, cukier i drożdże.
2. Jako kolejne składniki dodaj sól i mleko. Zacznij wyrabiać ciasto.
3. Po chwili dodaj roztopione masło i połącz z ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
4. Rozwałkuj ciasto drożdżowe i umieść na nim plastry sera oraz szynkę.
5. Zwiń w rulon.
6. Przełóż do formy do pieczenia, rozsmaruj na wierzchu roztrzepane jajko i dodaj mak. Po czym wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).