PrzepisFitDomowy chleb z ziarnami prosto z piekarnika

Domowy chleb z ziarnami prosto z piekarnika

Domowy chleb z ziarnami prosto z piekarnika
Pyszności

15.06.2019 12:00, aktual.: 16.04.2020 08:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Domowy chleb z ziarnami to idealna propozycja, której nie możesz przegapić. Zakocha się w niej cała Twoja rodzina!

Składniki:

  1. 10 g świeże drożdże
  2. 400 ml letnia woda
  3. 500 g mąka pełnoziarnista
  4. 1/3 szkl. mak
  5. 1/3 szkl. duże szczypty sezamu
  6. 1/3 szkl. siemię lniane
  7. 1/2 szkl. nasiona słonecznika
  8. 1/2 szkl. petki dyni
  9. 1/2 szkl. płatki owsiane
  10. 1 łyżeczka sól

Sposób przygotowania:

1. Połącz ze sobą drożdże i letnią wodę.

Obraz

2. Następnie dodaj mąkę.

Obraz

3. Jako kolejne składniki dodaj: mak, sezam, siemię lniane, nasiona słonecznika, pestki dyni, płatki owsiane oraz sól.

Obraz

4. Połącz składniki i przykryj wilgotną ścierką na 20 minut.

Obraz

5. Wyrośnięta ciasto przełóż do blachy i ponownie odstaw pod przykryciem na godzinę.

Obraz

6. Wyrośnięty chleb posyp mieszanką ziaren. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut (temperatura 220 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz