Domowy kurczak KFC

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie domowych udek z kurczaka w stylu KFC. Są po prostu przepyszne!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 6 szt. udka z kurczaka
  2. sól
  3. 2 szklanki maślanka
  4. 1 szt. woreczek z zamkiem
  5. 3 szt. jajka rozbite i rozmieszane
  6. olej
  7. pieprz
  8. 2 szklanki mąka
  9. 1 łyżeczka słodka papryka w proszku
  10. 1 łyżeczka chilli w proszku
  11. 1 łyżeczka pietruszka
  12. 1 łyżeczka tymianek
  13. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  14. 1 łyżeczka cebula w proszku
Sposób przygotowania:

1. Przypraw udka z obydwóch stron solą i pieprzem.

Obrazek

2. W misce wymieszaj ze sobą mąkę, słodką paprykę w proszku, chilli w proszku, pietruszkę, tymianek, czosnek granulowany, cebulę i 2 łyżeczki soli. Następnie połowę otrzymanej mieszanki przesyp do woreczka z zamkiem.

Obrazek

3. Każde udko z kurczaka namocz najpierw maślance, a potem przełóż je do woreczka, zamknij go i potrząśnij nim tak, aby udka pokryły się mieszanką przypraw.

Obrazek

4. Każde udko namocz w jajkach, a następnie we wcześniej odłożonej mieszance z przyprawami.

Obrazek

5. Rozgrzej olej na patelni, a następnie przełóż na nią udka z kurczaka. Smaż tak długo, aż z obydwóch stron będzie miał złocisto-brązowy kolor. Następnie przełóż udka z patelni na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu.

Obrazek

6. Gotowe udka przełóż z patelni na talerz.

Obrazek
7. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej