Sposób na domowy i tani płyn do płukania bez chemii. Wszystkie składniki masz już w kuchni

Domowe porządki to nie tylko sprzątanie, ale i sterta prania. Staramy się używać możliwie najlepszych detergentów, aby nasze pranie było czyste, miękkie i pachnące. A czy wiesz, że ze składników, które znajdują się w Twojej kuchni, przygotujesz domowy płyn do płukania? Zobacz, jakie to proste.

Domowy płyn do płukaniaDomowy płyn do płukania - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Domowy płyn do płukania - ekologiczne rozwiązanie za 1 zł

Dziś już chyba nikt nie wyobraża sobie prania bez stosowania płynu do płukania tkanin. Nadaje naszym ubraniom odpowiedniej miękkości i zapachu, a tkaniny się nie elektryzują. Jak przystało na detergenty, mają one swoje wady i zalety. W przypadku tego płynu warto podkreślić, że po dłuższym czasie użytkowania, w naszej pralce powstaje osad, który należy usunąć. Sam płyn, pomimo że wyróżnia się pięknym zapachem, nie jest do końca ekologicznym rozwiązaniem. Co należy zrobić w takiej sytuacji? Przygotuj domowy płyn do płukania.

Obrazek
Płyn do płukania - Pyszności; Foto Canva.com

Jak przygotować domowy płyn do płukania?

To bardzo proste! Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w swojej kuchni, a koszt takiego płynu to symboliczna złotówka. Jest przynajmniej kilka opcji, by stworzyć taki płyn. Takie rozwiązanie jest w pełni ekologiczne, bo nie produkujemy plastiku i dbamy o nasze środowisko, bo związki chemiczne użyte do produkcji zwykłego płynu nie są biodegradowalne. Dlatego domowy płyn będzie tu najlepszym rozwiązaniem.

Składniki:

  • pół szklanki octu
  • kilkanaście kropelek ulubionego olejku eterycznego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

To sposób na domowy płyn do płukania, z którego warto korzystać najczęściej. Jest najprostszy i najszybszy. Składniki są zawsze pod ręką. Rozpoczynamy od przelania octu do litrowego słoika. Następnie dodajemy półtorej łyżeczki sody oczyszczonej. Odczekujemy do momentu, aż mikstura przestanie się pienić i dopiero wtedy dodajemy kilkanaście kropelek ulubionego olejku eterycznego.

Obrazek
Ocet w naczyniu - Pyszności; Foto: Canva.com

Jest jeszcze jeden sposób na domowy płyn do płukania. W takim przypadku musimy zaopatrzyć się w przynajmniej 3 litrowe naczynie, gdyż składniki powiększają swoją objętość. A łączymy tu ze sobą 100 ml ciepłej wody, 400 ml octu jabłkowego, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej i kilkanaście kropli olejku eterycznego. Taki płyn wystarczy na kilka prań.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na proste i pyszne czekoladowe szyszki:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej