Ten domowy proszek do zmywarki doczyści wszystko. Kosztuje grosze

Większość z nas korzystając ze zmywarki do naczyń, kupuje gotowe detergenty. Nie jest to jednak ani tanie, ani ekologiczne rozwiązanie. Poniżej zdradzamy, jak przygotować domowy proszek do zmywarki, który bije na głowę sklepowe produkty pod względem ceny i skuteczności.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Na co dzień w wielu domach wykorzystuje się ogromne ilości najróżniejszej chemii. Najczęściej nie jest ona obojętna dla naszego zdrowia oraz, co równie istotne, kondycji planety. Warto więc korzystać z ekologicznych rozwiązań. Z naszym przepisem przygotujesz samodzielnie proszek do zmywarki, który skutecznie wyczyści największe zabrudzenia. Potrzebujesz zaledwie kilku składników - bez trudu kupisz je w Internecie.

Domowy proszek do zmywarki

Składniki:

  • 260 g boraksu
  • 180 g sody
  • 100 g soli Epsom
  • 2 łyżki betainy kokamidopropylowej
  • 30 gram ulubionego olejku eterycznego
  • 100 g nadwęglanu potasu

Sposób przygotowania:

  1. Wymienione na początku listy suche składniki umieść w głębokiej misce i wymieszaj intensywnie, by nie było grudek.
  2. Dodaj składniki mokre – glicerynę, betainę i olejek eteryczny, ponownie wymieszaj. Uzyskaną masę zostaw w misce na około 2-3 dni, w suchym i ciepłym miejscu. Mieszaj od czasu do czasu, by proszek się nie zbrylił.
  3. Po wysuszeniu masy, gdy ponownie przyjmie sypką postać, dodaj nadwęglan sodu i raz jeszcze wymieszaj. Na koniec przesyp do słoja z szerokim wlotem i szczelnie zamknij.
  4. Domowy proszek do zmywarek gotowy. Wystarczy dać dużą łyżkę do dozownika na tabletki i ustawić wybrany program zmywania naczyń.

Zobacz przepis na staropolski postny barszcz biały z zapiekanym purée. Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej