Tak zrobisz idealny domowy ser. Potrzebujesz trzech prostych składników

Jesteś fanem sera żółtego? Dobrze się składa. Bo od teraz, możesz przygotować domowy ser z trzech składników w swoim domu. Zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Zobacz, jak go zrobić.

ObrazekDomowy ser z trzech składników - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak

Dlaczego warto przygotować domowy ser z trzech składników?

Warto jest sięgnąć po tę recepturę, z kilku istotnych powodów. Przede wszystkim, niezwykle istotny jest fakt, że pod całkowitą kontrolą masz cały sposób jego przygotowania oraz składniki do niego użyte. A skoro o nich mowa, to będą potrzebne ci tu tylko 3 produkty, które z pewnością masz w swoim domu. Taki ser idealnie sprawdzi się na kanapki, ale również jako przekąska, w przypadku wizyty gości. Domowy ser z trzech składników to nie tylko wspaniały domowy smak, ale również prostota przygotowania. Sprawdź recepturę na ten ser.

Obrazek
Przygotowanie sera - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jak zrobić domowy ser z trzech składników?

Pomimo tego, że ser jest prosty w przygotowaniu, to na cały proces będziesz musiał poświęcić około 3 godzin. Efekt końcowy jest jednak wart zachodu. Poznaj przepis na ten wyjątkowy dodatek do wielu popularnych dań.

Składniki:

  • 3 jajka
  • litr mleka niepasteryzowanego 3,2 proc.
  • 300 ml śmietany 18 proc.
  • łyżka soli

Sposób przygotowania:

Domowy ser z trzech składników to prawdziwa uczta dla twojego podniebienia. Zanim jednak będziesz mógł zachwycać się jego smakiem, rozpocznij od wbicia jajek do miski. Dodaj do nich śmietanę oraz sól i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie, zagotuj mleko i wlej do niego wcześniej przygotowaną mieszankę. Wymieszaj oba składniki i gotuj na mocnym ogniu przez około 5 minut.

Obrazek
Oddzielanie serwatki - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Po upływie tego czasu, zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj do momentu oddzielenia się serwatki. Gdy zajdzie taki proces, to przełóż serwatkę na sito z gazą i dociskając, pozbyj się nadmiaru mleka. Teraz przykryj i dociśnij czymś ciężkim na około 40 minut. Ser jest gotowy. Wstaw go teraz na około 2 godziny do lodówki. Wtedy, będzie najlepszy do spożycia. Smacznego!

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić koperty z lasagne w sosie pomidorowym:

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości