Tak zrobisz idealny domowy ser. Potrzebujesz trzech prostych składników

Jesteś fanem sera żółtego? Dobrze się składa. Bo od teraz, możesz przygotować domowy ser z trzech składników w swoim domu. Zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Zobacz, jak go zrobić.

ObrazekDomowy ser z trzech składników - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak

Dlaczego warto przygotować domowy ser z trzech składników?

Warto jest sięgnąć po tę recepturę, z kilku istotnych powodów. Przede wszystkim, niezwykle istotny jest fakt, że pod całkowitą kontrolą masz cały sposób jego przygotowania oraz składniki do niego użyte. A skoro o nich mowa, to będą potrzebne ci tu tylko 3 produkty, które z pewnością masz w swoim domu. Taki ser idealnie sprawdzi się na kanapki, ale również jako przekąska, w przypadku wizyty gości. Domowy ser z trzech składników to nie tylko wspaniały domowy smak, ale również prostota przygotowania. Sprawdź recepturę na ten ser.

Obrazek
Przygotowanie sera - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jak zrobić domowy ser z trzech składników?

Pomimo tego, że ser jest prosty w przygotowaniu, to na cały proces będziesz musiał poświęcić około 3 godzin. Efekt końcowy jest jednak wart zachodu. Poznaj przepis na ten wyjątkowy dodatek do wielu popularnych dań.

Składniki:

  • 3 jajka
  • litr mleka niepasteryzowanego 3,2 proc.
  • 300 ml śmietany 18 proc.
  • łyżka soli

Sposób przygotowania:

Domowy ser z trzech składników to prawdziwa uczta dla twojego podniebienia. Zanim jednak będziesz mógł zachwycać się jego smakiem, rozpocznij od wbicia jajek do miski. Dodaj do nich śmietanę oraz sól i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie, zagotuj mleko i wlej do niego wcześniej przygotowaną mieszankę. Wymieszaj oba składniki i gotuj na mocnym ogniu przez około 5 minut.

Obrazek
Oddzielanie serwatki - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Po upływie tego czasu, zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj do momentu oddzielenia się serwatki. Gdy zajdzie taki proces, to przełóż serwatkę na sito z gazą i dociskając, pozbyj się nadmiaru mleka. Teraz przykryj i dociśnij czymś ciężkim na około 40 minut. Ser jest gotowy. Wstaw go teraz na około 2 godziny do lodówki. Wtedy, będzie najlepszy do spożycia. Smacznego!

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić koperty z lasagne w sosie pomidorowym:

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥