PrzepisObiadDorsz w neonowym sosie

Dorsz w neonowym sosie

Dorsz w neonowym sosie
Pyszności

09.03.2018 18:30, aktual.: 04.04.2018 10:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wraz z piątkiem przychodzimy z przepisem, dzięki któremu przygotujecie pysznego dorsza w neonowym sosie. Palce lizać!

1 PORCJA:

Kalorie: 800 kcal

Białka: 30 g

Węglowodany: 105 g

Tłuszcze: 29 g

Składniki:

  1. 300 g filety z dorsza
  2. 2 szczypty sól
  3. 10 szt. pomidorki koktajlowe
  4. 1 szczypta pieprz
  5. 1 łyżeczka sezam
  6. 1 garść liście bazylii
  7. 1/2 szt. sok z cytryny
  8. 400 g ryż
  9. 400 ml mleko kokosowe
  10. 1 łyżeczka curry
  11. 1 łyżeczka kurkuma
  12. 1/2 łyżeczki nasiona kopru
  13. 150 g brokuł
  14. 1 łyżeczka imbir
  15. 2 ząbki czosnek
  16. 1 szt. czerwona cebula
Sposób przygotowania:

1. Podziel filety z dorsza na mniejsze kawałki. Następnie dopraw je przy pomocy soli.

Obraz

2. Na patelni połącz ze sobą mleko kokosowe, curry, kurkumę i nasiona kopru. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Po chwili dodaj brokuł, imbir, czosnek, czerwoną cebulę oraz pokrojonego wcześniej dorsza.

Obraz

4. Dodaj pomidorki koktajlowe i duś całość przez 15 minut pod przykryciem.

Obraz

5. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj również sezam, liście bazylii i sok z cytryny.

Obraz

6. Gotowe danie możesz podać m..in. z ryżem.

Obraz