PrzepisDoskonałe naleśniki z piekarnika. Z tym sosem smakują wybornie

Doskonałe naleśniki z piekarnika. Z tym sosem smakują wybornie

Oto gratka dla wszystkich miłośników naleśników. Wyjątkowy sposób przygotowania ciasta na naleśnikowego, sprawia, że wychodzą one lekkie i puszyste.  Jednak prawdziwą petardą jest nadzienie. Skusicie się? Koniecznie wypróbujcie przepis na gyrosowe naleśniki.

Pyszności- Fot. dziejesie.wp.pl
Pyszności- Fot. dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta

11.02.2023 17:47

Pani Beata, autorka bloga Kulinarna chwila, podzieliła się z nami tym fantastycznym przepisem na naleśniki. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy wprost przepadają za daniami typu fast food. Na dodatek takimi naleśnikami można się objadać bez wyrzutów sumienia, ponieważ  są znacznie zdrowsze i lżejsze niż kebab z budki.

Zobacz również przepis na szybką surówkę.

Gyrosowe naleśniki – bajecznie prosty przepis

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • ½ szk. wody gazowanej
  • 1 szk. mleka
  • sól

Składniki na farsz:

  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • ogórek świeży
  • papryka czerwona
  • puszka kukurydzy
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki ketchupu

Składniki na sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jak zrobić gyrosowe naleśniki? Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wbij jajko. Następnie wlej wodę gazowaną. Wymieszaj i zacznij stopniowo wlewać mleko. Wymieszaj ciasto trzepaczką lub rózgą tak, aby nie było grudek. Odstaw na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż naleśniki.

Kapustę pekińską pokrój drobno. Ogórki obierz, pokrój w kostkę, papryki oczyść z nasion, pokrój w drobne paseczki, dodaj odlaną z zalewy kukurydzę, dopraw pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszaj.

Mięso pokrój w kostkę, doprawi przyprawą gyros i usmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój, dodaj do mięsa. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki, połącz z mięsem, wszystko smaż przez około 10 minut. Majonez i jogurt przełóż do naczynia, czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj sól oraz pieprz i wymieszaj.

Każdego naleśnika posmaruj ketchupem, nałóż mięso z pieczarkami. Na mięsie ułóż warzywa, posmaruj sosem. Naleśniki poskładaj w kopertki, ułóż w naczyniu i ponownie posmaruj sosem czosnkowym. Przed podaniem zapiecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Gyrosowe naleśniki gotowe. Smacznego!

Na naszym kanale YouTube czeka na ciebie przepis na kotlety mielone ze słoika.

Wybrane dla Ciebie