Doskonały dodatek do pieczonych mięs. Warto mieć w spiżarni kilka słoików
02.08.2024 12:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sezon na gruszki zaczyna się rozkręcać, mamy więc dla was sprawdzony przepis na owoce marynowane w octowej zalewie. Tak przygotowane będą doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarni.
Marynowanie to jedna z metod przetwarzania żywności, która pozwala nam cieszyć się smakiem naszych ulubionych potraw przez wiele miesięcy. Ta technika kulinarna, w przeciwieństwie do mrożenia czy suszenia, nadaje produktom spożywczym unikalny, specyficzny smak.
Proces marynowania polega na dodaniu octu do różnych rodzajów warzyw lub owoców. Tak przyrządzone przetwory z łatwością możemy wykorzystać jako dodatek do naszych codziennych obiadów czy jako smakowitą przystawkę.
Gruszki w zalewie octowej to doskonały pomysł na oryginalny dodatek do deserów i dań mięsnych. Przygotowanie takiego przysmaku wcale nie jest skomplikowane. Przepis Joanny, autorki bloga "Królestwo garów", na gruszki w zalewie na pewno okaże się pomocny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gruszki w occie - przepis
Składniki:
- 3 kg twardych gruszek - konferencja,
- 5 goździków na słoik,
- kawałek cynamonu,
- 1,2 litra wody,
- 1,2 kg cukru,
- 0,25 l octu 10 proc.
Sposób przygotowania:
- Gruszki, umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazdo nasienne. Obrane gruszki wkładać do wody zakwaszonej sokiem cytrynowym.
- Zagotować wodę z cukrem. Gdy będzie się gotowała wkładać partiami gruszki i gotować 5 minut.
- Następnie przekładać gruszki do wyparzonych słoików. Do każdego dodać goździki, cynamon.
- Do gotującego się syropu, w którym gotowały się gruszki wlać ocet i zagotować (oczywiście pod przykryciem).
- Gorącą zalewą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 15 minut. Słoje studzić odwrócone do góry dnem.