Doskonały dodatek do pieczonych mięs. Warto mieć w spiżarni kilka słoików

Sezon na gruszki zaczyna się rozkręcać, mamy więc dla was sprawdzony przepis na owoce marynowane w octowej zalewie. Tak przygotowane będą doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarni.

Gruszki w occieGruszki w occie
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Marynowanie to jedna z metod przetwarzania żywności, która pozwala nam cieszyć się smakiem naszych ulubionych potraw przez wiele miesięcy. Ta technika kulinarna, w przeciwieństwie do mrożenia czy suszenia, nadaje produktom spożywczym unikalny, specyficzny smak.

Proces marynowania polega na dodaniu octu do różnych rodzajów warzyw lub owoców. Tak przyrządzone przetwory z łatwością możemy wykorzystać jako dodatek do naszych codziennych obiadów czy jako smakowitą przystawkę.

Gruszki w zalewie octowej to doskonały pomysł na oryginalny dodatek do deserów i dań mięsnych. Przygotowanie takiego przysmaku wcale nie jest skomplikowane. Przepis Joanny, autorki bloga "Królestwo garów", na gruszki w zalewie na pewno okaże się pomocny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla wrzucam owoc i podaję na obiad. Steki w tym wydaniu zrobią furorę

Gruszki w occie - przepis

Składniki:

  • 3 kg twardych gruszek - konferencja,
  • 5 goździków na słoik,
  • kawałek cynamonu,
  • 1,2 litra wody,
  • 1,2 kg cukru,
  • 0,25 l octu 10 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki, umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazdo nasienne. Obrane gruszki wkładać do wody zakwaszonej sokiem cytrynowym.
  2. Zagotować wodę z cukrem. Gdy będzie się gotowała wkładać partiami gruszki i gotować 5 minut.
  3. Następnie przekładać gruszki do wyparzonych słoików. Do każdego dodać goździki, cynamon.
  4. Do gotującego się syropu, w którym gotowały się gruszki wlać ocet i zagotować (oczywiście pod przykryciem).
  5. Gorącą zalewą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 15 minut. Słoje studzić odwrócone do góry dnem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce