Doskonały dodatek do pieczonych mięs. Warto mieć w spiżarni kilka słoików
Sezon na gruszki zaczyna się rozkręcać, mamy więc dla was sprawdzony przepis na owoce marynowane w octowej zalewie. Tak przygotowane będą doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarni.
02.08.2024 12:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Marynowanie to jedna z metod przetwarzania żywności, która pozwala nam cieszyć się smakiem naszych ulubionych potraw przez wiele miesięcy. Ta technika kulinarna, w przeciwieństwie do mrożenia czy suszenia, nadaje produktom spożywczym unikalny, specyficzny smak.
Proces marynowania polega na dodaniu octu do różnych rodzajów warzyw lub owoców. Tak przyrządzone przetwory z łatwością możemy wykorzystać jako dodatek do naszych codziennych obiadów czy jako smakowitą przystawkę.
Gruszki w zalewie octowej to doskonały pomysł na oryginalny dodatek do deserów i dań mięsnych. Przygotowanie takiego przysmaku wcale nie jest skomplikowane. Przepis Joanny, autorki bloga "Królestwo garów", na gruszki w zalewie na pewno okaże się pomocny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gruszki w occie - przepis
Składniki:
- 3 kg twardych gruszek - konferencja,
- 5 goździków na słoik,
- kawałek cynamonu,
- 1,2 litra wody,
- 1,2 kg cukru,
- 0,25 l octu 10 proc.
Sposób przygotowania:
- Gruszki, umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazdo nasienne. Obrane gruszki wkładać do wody zakwaszonej sokiem cytrynowym.
- Zagotować wodę z cukrem. Gdy będzie się gotowała wkładać partiami gruszki i gotować 5 minut.
- Następnie przekładać gruszki do wyparzonych słoików. Do każdego dodać goździki, cynamon.
- Do gotującego się syropu, w którym gotowały się gruszki wlać ocet i zagotować (oczywiście pod przykryciem).
- Gorącą zalewą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 15 minut. Słoje studzić odwrócone do góry dnem.