PrzepisProste przepisyDoskonały dodatek do pieczonych mięs. Warto mieć w spiżarni kilka słoików

Doskonały dodatek do pieczonych mięs. Warto mieć w spiżarni kilka słoików

Sezon na gruszki zaczyna się rozkręcać, mamy więc dla was sprawdzony przepis na owoce marynowane w octowej zalewie. Tak przygotowane będą doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarni.

Gruszki w occie
Gruszki w occie
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

02.08.2024 12:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Marynowanie to jedna z metod przetwarzania żywności, która pozwala nam cieszyć się smakiem naszych ulubionych potraw przez wiele miesięcy. Ta technika kulinarna, w przeciwieństwie do mrożenia czy suszenia, nadaje produktom spożywczym unikalny, specyficzny smak.

Proces marynowania polega na dodaniu octu do różnych rodzajów warzyw lub owoców. Tak przyrządzone przetwory z łatwością możemy wykorzystać jako dodatek do naszych codziennych obiadów czy jako smakowitą przystawkę.

Gruszki w zalewie octowej to doskonały pomysł na oryginalny dodatek do deserów i dań mięsnych. Przygotowanie takiego przysmaku wcale nie jest skomplikowane. Przepis Joanny, autorki bloga "Królestwo garów", na gruszki w zalewie na pewno okaże się pomocny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gruszki w occie - przepis

Składniki:

  • 3 kg twardych gruszek - konferencja,
  • 5 goździków na słoik,
  • kawałek cynamonu,
  • 1,2 litra wody,
  • 1,2 kg cukru,
  • 0,25 l octu 10 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki, umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazdo nasienne. Obrane gruszki wkładać do wody zakwaszonej sokiem cytrynowym.
  2. Zagotować wodę z cukrem. Gdy będzie się gotowała wkładać partiami gruszki i gotować 5 minut.
  3. Następnie przekładać gruszki do wyparzonych słoików. Do każdego dodać goździki, cynamon.
  4. Do gotującego się syropu, w którym gotowały się gruszki wlać ocet i zagotować (oczywiście pod przykryciem).
  5. Gorącą zalewą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 15 minut. Słoje studzić odwrócone do góry dnem.