Drożdżowe bułeczki w kształcie choinki
Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować drożdżowe bułeczki w świątecznym klimacie. Palce lizać!
Święta coraz bliżej, dlatego przychodzimy z kolejną ciekawą kulinarną propozycją, która stanie się hitem w każdym domu. Okres Bożego Narodzenia kojarzy się nam przede wszystkim z choinką, dlatego na naszej stronie nie mogło zabraknąć przepisu z tym motywem. I tym razem wyczarowaliśmy genialną choinkę w wydaniu wytrawnym, którą podasz swoim gościom na ciepło. Będzie smacznie, ciekawie i przede wszystkim oryginalnie!
Składniki
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 50 g roztopionego masła
- 500 g mąki tortowej
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 200 g sera żółtego
- 1 roztrzepane jajko
- 1/3 szklanki parmezanu
- 1 łyżka suszonego czosnku
Przygotowanie rozczynu
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania rozczynu.
W tym celu połącz szklankę ciepłego mleka, 25 g świeżych drożdży, łyżkę cukru i 50 g roztopionego masła. Dokładnie wymieszaj, po czym odstaw mieszankę na 20 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn miał czas podwoić swoją objętość. I to wszystko! Pierwszy etap pracy nad przepisem jest już za nami.
Złożenie choinki
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na drożdżowe bułeczki.
W czystej i suchej misce połącz ze sobą: przesianą mąkę tortową (dzięki czemu bułeczki będą mega puszyste), jajka, posiekaną: natkę pietruszki, świeży rozmaryn oraz bazylię.
Na koniec dodaj wyrośnięty rozczyn i połącz składniki przy pomocy robota kuchennego. Pamiętaj, aby użyć do tego celu specjalnych końcówek do wyrobienia ciasta. Kiedy już uzyskasz efekt jednolitego ciasta, odstaw je na 15 minut w ciepłe miejsce, aby miało czas wyrosnąć. Następnie podziel je na małe kuleczki. W każdym elemencie umieść podzielony na małe kwadraciki żółty ser.
Pieczenie i podanie
Teraz ustaw na środku blatu kuchennego formę do pieczenia.
Wyściel kuchenny gadżet papierem do pieczenia. Dopiero wtedy zacznij tworzyć z drożdżowych bułeczek zarys choinki. Przykryj całość czystą ściereczką, po czym odstaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
Po 20 minutach rozprowadź na drożdżowej choince roztrzepane jajko. Pomocny przy tym zadaniu na pewno okaże się kuchenny pędzelek, dzięki któremu rozprowadzisz produkt w mgnieniu oka. To jednak nie koniec pracy nad świątecznym przepisem. Teraz posyp choinkę startym parmezanem oraz granulowanym czosnkiem. Dopiero teraz możesz wstawić choinkę do nagrzanego piekarnika.
Danie piecz przez 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Do tego zadania wybierz program "góra-dół". I to wszystko! Oczywiście drożdżowa choinka smakuje najlepiej na ciepło, dlatego nie zwlekaj z jej serwowaniem. Drożdżowe bułeczki w kształcie choinki możesz serwować solo lub z ulubionym sosem. Smacznego!
Jeśli szukasz więcej pomysłów na przepisy w świątecznym klimacie, koniecznie zajrzyj do naszej bogatej bazy z kulinarnymi inspiracjami. Z nami te święta będą magiczne i mega smaczne. Po prostu ślinka cieknie od samego patrzenia!