PrzepisPrzekąskiDrożdżowe pierogi z pysznym farszem

Drożdżowe pierogi z pysznym farszem

Drożdżowe pierogi z pysznym farszem
Pyszności

05.02.2018 17:00, aktual.: 05.02.2018 17:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tym razem mamy dla Was przepis na pyszną przekąskę, która stanie się hitem w każdym domu :) Po prostu nie ma innej opcji :)

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  1. 500 g mąka pszenna
  2. 250 ml mleko letnie
  3. 1 szt. jajko
  4. 2 łyżki masło roztopione
  5. 8 g drożdże instant
  6. 1/2 łyżeczki cukier
  7. 1 łyżeczka sól

Farsz

  1. 4-6 szt. pieczarki posiekane drobne
  2. 1 szczypta sól
  3. 1 szczypta pieprz
  4. 1/2 szkl. ser żółty starty
  5. 4 łyżki natka pietruszki posiekana
  6. 1 szt. jajko
  7. 1/2 szt. cebula posiekana
  8. 1,5 szt. pierś z kurczaka posiekana w kostkę
  9. 1 szt. czerowna papryka posiekana w kostkę
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mąkę pszenną, letnie mleko, roztopione masło (ostudzone), drożdże, cukier i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i stwórz ciasto. Odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.

Obraz

2. Na patelni podsmaż ze sobą cebulę, pierś z kurczaka, czerwoną paprykę i pieczarki. Dopraw solą i pieprzem.

Obraz

3. Zdejmij patelnię z palnika i dodaj żółty ser oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Z wcześniej przygotowanego i rozwałkowanego ciasta wytnij kółka. Na środku umieść farsz i ulep pierogi.

Obraz

5. Pierożki drożdżowe ułóż na blaszce i rozprowadź na nich roztrzepane jajko. Piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku (200°C).

Obraz

6. Gotowe pierożki podawaj z ulubionym sosem :)

Obraz