Drożdżówki z jabłkami domowej roboty

Co z chęcią zje każdy maluch? Oczywiście drożdżówki z jabłkami, które przygotujesz we własnym domu. I to w mega prosty sposób. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Pozostałe składniki

  1. 1 szt. jajko
  2. 3 szkl. jabłka prażone
  3. kilka garści mąka do podsypania
  4. cukier puder do dekoracji

Ciasto drożdżowe

  1. 14 g drożdże instant
  2. 450 g mąka przesiana
  3. 2 szt. jajka
  4. 80 g cukier drobny
  5. 70 g masło roztopione
  6. 220 ml mleko ciepłe

Sposób przygotowania:

1. Przy pomocy miksera połącz ze sobą jajka i drobny cukier.

Obrazek

2. Jako kolejny składnik dodaj mleko. Po czym stopniowo zacznij dodawać przesianą mąkę...

Obrazek
Drożdżówki - Pyszności

3. ...drożdże instant i roztopione masło.

Obrazek

4. W razie potrzeby, jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodaj jeszcze trochę mąki. Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na minimum 45 minut.

Obrazek

5. Rozwałkuj ciasto i wytnij z nich kółka.

Obrazek

6. Przy pomocy szklanki zrób w każdym kawałku wgłębienie. Następnie dodaj jabłka prażone.

Obrazek

7. Każdą drożdżówkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Po czym wstaw przyszłe drożdżówki na 20 minut do piekarnika (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

8. Gotowe drożdżówki możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej