Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Duszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na Halloween

Ta szybka i prosta przekąska serwowana na ciepło to sprawdzony patent na udaną imprezę halloweenową. Chrupiącemu pieczywu z pomidorkami, bazylią i czosnkiem nikt się nie oprze. Idealnym uzupełnieniem są tu duszki z mozzarelli, które zrobisz w mgnieniu oka. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.

Zanim przejdziesz dalej, warto wspomnieć w kilku słowach, czym w ogóle jest bruschetta. Otóż jest to bardzo popularna przekąska serwowana na ciepło. Wywodzi się z kuchni włoskiej. Zgodnie z tradycją na całe danie składa się grzanka z czosnkowym akcentem, sałatka z pomidorami i bazylią oraz oliwa z oliwek. 

Oczywiście na przestrzeni lat przepis ten był modyfikowany na wiele ciekawych sposobów. Tym samym powstało wiele genialnych wariacji, które można wykorzystywać w kuchni na co dzień. Z taką bazą inspiracji włoska przekąska szybko się nie znudzi.

Składniki na bruschettę:

  • 4 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 3 łyżki tartego parmezanu.

Pozostałe składniki:

  • 1 półbagietka pszenna,
  • 1 mozzarella w kulce,
  • oliwa z oliwek do polania,
  • świeża bazylia do posypania.

O czym warto pamiętać:

  • Do przepisu użyj pomidory śliwkowe lub malinowe. I to z dwóch powodów. Po pierwsze, zawierają mniej wody w porównaniu do innych odmian. Jednocześnie są bardzo mięsiste. Powstały na ich bazie farsz nie rozmiękczy pieczywa, które zgodnie z tradycyjnym przepisem powinno być chrupiące. 
  • Duszkową bruschettę przygotowaliśmy przy pomocy półbagietki. Do przepisu możesz wykorzystać również bagietkę, ciabattę oraz chleb rustykalny. 
  • Podzielone na mniejsze kawałki pieczywo wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 5 minut. 
  • Po wyjęciu z piekarnika od razu natrzyj podpieczone kawałki obranym ząbkiem czosnku. Ciepłe pieczywo idealnie przejmie aromaty czosnku. 
  • Aby przygotować małe duszki z mozzarelli, podziel kulkę sera na mniejsze plastry. Z każdego kawałka wytnij kształt duszka przy pomocy foremki. Oczy duszka zrób z ziaren czarnego pieprzu. Natomiast buźkę pomoże zrobić ci zwykła słomka plastikowa. 
  • Bazylię dodaj pod koniec przygotowania przekąski na ciepło, aby jak najdłużej zachowała świeżość. Smacznego.
Więcej wideo
Dodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapytaDodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapyta
Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukierDaria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier
Ewa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusiEwa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusi
Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu okaŚwiąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkęŚledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Cynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodkoCynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodko
To zimowe ciasto z żurawiną zawsze się udaje. Jest obłędnie wilgotne i puszyste jak chmurkaTo zimowe ciasto z żurawiną zawsze się udaje. Jest obłędnie wilgotne i puszyste jak chmurka
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku