Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Duszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na Halloween

Ta szybka i prosta przekąska serwowana na ciepło to sprawdzony patent na udaną imprezę halloweenową. Chrupiącemu pieczywu z pomidorkami, bazylią i czosnkiem nikt się nie oprze. Idealnym uzupełnieniem są tu duszki z mozzarelli, które zrobisz w mgnieniu oka. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w naszym wideo.

Zanim przejdziesz dalej, warto wspomnieć w kilku słowach, czym w ogóle jest bruschetta. Otóż jest to bardzo popularna przekąska serwowana na ciepło. Wywodzi się z kuchni włoskiej. Zgodnie z tradycją na całe danie składa się grzanka z czosnkowym akcentem, sałatka z pomidorami i bazylią oraz oliwa z oliwek. 

Oczywiście na przestrzeni lat przepis ten był modyfikowany na wiele ciekawych sposobów. Tym samym powstało wiele genialnych wariacji, które można wykorzystywać w kuchni na co dzień. Z taką bazą inspiracji włoska przekąska szybko się nie znudzi.

Składniki na bruschettę:

  • 4 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 3 łyżki tartego parmezanu.

Pozostałe składniki:

  • 1 półbagietka pszenna,
  • 1 mozzarella w kulce,
  • oliwa z oliwek do polania,
  • świeża bazylia do posypania.

O czym warto pamiętać:

  • Do przepisu użyj pomidory śliwkowe lub malinowe. I to z dwóch powodów. Po pierwsze, zawierają mniej wody w porównaniu do innych odmian. Jednocześnie są bardzo mięsiste. Powstały na ich bazie farsz nie rozmiękczy pieczywa, które zgodnie z tradycyjnym przepisem powinno być chrupiące. 
  • Duszkową bruschettę przygotowaliśmy przy pomocy półbagietki. Do przepisu możesz wykorzystać również bagietkę, ciabattę oraz chleb rustykalny. 
  • Podzielone na mniejsze kawałki pieczywo wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 5 minut. 
  • Po wyjęciu z piekarnika od razu natrzyj podpieczone kawałki obranym ząbkiem czosnku. Ciepłe pieczywo idealnie przejmie aromaty czosnku. 
  • Aby przygotować małe duszki z mozzarelli, podziel kulkę sera na mniejsze plastry. Z każdego kawałka wytnij kształt duszka przy pomocy foremki. Oczy duszka zrób z ziaren czarnego pieprzu. Natomiast buźkę pomoże zrobić ci zwykła słomka plastikowa. 
  • Bazylię dodaj pod koniec przygotowania przekąski na ciepło, aby jak najdłużej zachowała świeżość. Smacznego.
Więcej wideo
Kiedy najlepiej kupować oscypki? Ostatni dzwonek dla tradycyjnego smakuKiedy najlepiej kupować oscypki? Ostatni dzwonek dla tradycyjnego smaku
Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsaMieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa
Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkęZupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę
Ciasto warstwowe - orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menuCiasto warstwowe - orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu
Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwaKnedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa
Robią chleb z zapomnianej mąki. Jest zdrowsza i bardziej pożywnaRobią chleb z zapomnianej mąki. Jest zdrowsza i bardziej pożywna
Chrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchniChrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchni
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa