Duszona szynka z jabłkami

Duszona szynka z jabłkami podana na kolorowych i pysznych warzywach totalnie zawróci Wam w głowach. Wystarczy jeden kęs, aby na stałe zadomowiła się w każdym menu.

Obrazek
Pyszności

Warzywa do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 1200 g szynka wieprzowa
  2. 4 łyżki olej roślinny
  3. 2 łyżki suszony majeranek
  4. 1,5 łyżeczki sól
  5. 0,5 łyżeczki pieprz

Dodatki

  1. 1 szt. cebula
  2. 3 łyżki masło
  3. 400 ml bulion drobiowy
  4. 3 szt. liście laurowe
  5. 4 szt. ziele angielskie;
  6. 1 szt. jabłko
  7. 4 łyżki oliwa z oliwek
  8. 3 szt. marchewki
  9. 2 szt. korzenie pietruszki
  10. 4 łodygi seler naciowy

Sposób przygotowania:

1. Ponacinaj szynkę w taki sposób, aby powstały w niej kieszonki.

Obrazek

2. Polej mięso olejem, po czym dopraw przy pomocy soli, pieprzu i suszonego majeranku.

Obrazek

3. W powstałych kieszonkach umieść kawałki jabłka.

Obrazek

4. Czas na przygotowanie warzyw. Podziel je w robocie kuchennym.

Obrazek

5. Następnie przesyp je do garnka i duś przez kilka minut.

Obrazek

6. Po czym dodaj do garnka bulion drobiowy, ziele angielskie i liście laurowe. Nie zapomnij również o wcześniej przygotowanej szynce. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika na 90 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. W razie potrzeby podczas pieczenia dolej bulion do garnka. Aby zagęścić sos na koniec, dodaj dwie łyżki masła i wymieszaj. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟