PrzepisDania główneDuszony schab w mleku

Duszony schab w mleku

Duszony schab w mleku
Pyszności
27.10.2021 09:20, aktualizacja: 16.02.2022 14:42

Duszony schab w mleku podany z ziemniaczanym makaronem to prawdziwy strzał w 10! Wystarczy raz go skosztować, aby zakochać się w jego smaku na całe życie.

Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, musimy podkreślić jedną rzecz. Otóż nasz dzisiejszy przepis to idealny pomysł na jesienno-zimowy obiad, który z pewnością wzmocni Twoją odporność. A wszystko to zasługa czosnku, którym nafaszerowaliśmy pyszny schab. Jeśli więc szukasz pożywnego, smacznego i jednocześnie rozgrzewającego przepisu na zimne wieczory, nasza dzisiejsza propozycja z pewnością sprawdzi się w tej roli idealnie. Zresztą już za moment sama się o tym przekonasz.

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki

  1. 800 g schabu wieprzowego
  2. 12 ząbków czosnku
  3. 2 łyżeczki soli
  4. 1 łyżeczka pieprzu
  5. 2 łyżki suszonego majeranku
  6. 2 łyżki masła
  7. 2-3 liście laurowe
  8. 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  9. 1 szklanka mleka
  10. 1/3 szklanki śmietanki 18% (opcjonalnie)
  11. 4 ziemniaki

Przygotowanie schabu

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania schabu.

W tym celu umyj dokładnie mięso i osusz je przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie ułóż schab na desce do krojenia i zrób w nim 12 małych nacięć. Po czym umieść w nich obrane ząbki czosnku. Nie zapomnij również o przyprawach, a mianowicie: soli, pieprzu oraz suszonym majeranku. Rozprowadź je po całej powierzchni mięsa z każdej strony, aby każdy kawałek był dobrze doprawiony.

Obraz

Schab z ząbkami czosnku i przyprawami umieść na rozgrzanej patelni z roztopionym masłem. Następnie dodaj na patelnię liście laurowe oraz ziele angielskie. Smaż schab na każdej stronie po 3-4 minuty. I tu mała rada, jeśli chcesz odwrócić schab na inną stronę w szybki i prosty sposób, użyj po prostu dwóch widelców.

Obraz

Duszenie w mleku

Obsmażony z każdej strony schab przełóż do garnka żeliwnego. Pamiętaj, że musi mieć on pokrywkę, która jest niezbędna podczas wizyty w piekarniku.

Następnie dodaj do garnka mleko i przykryj pokrywką. Do naczynia możesz dodać opcjonalnie również śmietankę. Tak przygotowany garnek wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Piekarnik powinien pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wykorzystaj do tego zadania program góra-dół.

Obraz

W międzyczasie przygotuj ziemniaczany makaron. Najpierw umyj i obierz ziemniaki, po czym potnij je w cienkie wstążki przy pomocy Zoodlera. Z tym urządzeniem zrobisz to w mgnieniu oka!

Obraz

Po 30 minutach wyjmij schab z garnka. Następnie dodaj do niego ziemniaczany makaron i wymieszaj z mlekiem. Na wierzchu ułóż wcześniej podpieczony schab i ponownie przykryj pokrywką. Naczynie z ziemniakami i schabem wstaw do piekarnika - tym razem na 20 minut.

Podanie

I tak naprawdę to wszystko! Prawdziwa uczta dla podniebienia jest już gotowa :)

Obraz

Jak sama widzisz, w szybki i prosty sposób przygotowałaś pyszny obiad dla całej rodziny! Co więcej, zrobiłaś go w jednym garnku, dzięki czemu nie masz teraz całego stosu naczyń do mycia. Chyba się z nami zgodzisz, że tego typu przepisy warto mieć zawsze pod ręką. Nie dość, że są sprawdzone, to jeszcze ich przygotowanie to czysta przyjemność.

Oczywiście nie bylibyśmy sobą, jeśli na koniec nie zaprosilibyśmy Cię do przeglądnięcia obszernej bazy z naszymi przepisami. Znajdziesz tam zarówno przepisy na udane obiady, szybkie śniadania i kolacje, jak i efektowne desery oraz oryginalne przekąski. Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie ❤️

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także