Duszony schab w mleku

Duszony schab w mleku podany z ziemniaczanym makaronem to prawdziwy strzał w 10! Wystarczy raz go skosztować, aby zakochać się w jego smaku na całe życie.

Obrazek
Pyszności

Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, musimy podkreślić jedną rzecz. Otóż nasz dzisiejszy przepis to idealny pomysł na jesienno-zimowy obiad, który z pewnością wzmocni Twoją odporność. A wszystko to zasługa czosnku, którym nafaszerowaliśmy pyszny schab. Jeśli więc szukasz pożywnego, smacznego i jednocześnie rozgrzewającego przepisu na zimne wieczory, nasza dzisiejsza propozycja z pewnością sprawdzi się w tej roli idealnie. Zresztą już za moment sama się o tym przekonasz.

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki

  1. 800 g schabu wieprzowego
  2. 12 ząbków czosnku
  3. 2 łyżeczki soli
  4. 1 łyżeczka pieprzu
  5. 2 łyżki suszonego majeranku
  6. 2 łyżki masła
  7. 2-3 liście laurowe
  8. 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  9. 1 szklanka mleka
  10. 1/3 szklanki śmietanki 18% (opcjonalnie)
  11. 4 ziemniaki

Przygotowanie schabu

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania schabu.

W tym celu umyj dokładnie mięso i osusz je przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie ułóż schab na desce do krojenia i zrób w nim 12 małych nacięć. Po czym umieść w nich obrane ząbki czosnku. Nie zapomnij również o przyprawach, a mianowicie: soli, pieprzu oraz suszonym majeranku. Rozprowadź je po całej powierzchni mięsa z każdej strony, aby każdy kawałek był dobrze doprawiony.

duszony schab w mleku

Schab z ząbkami czosnku i przyprawami umieść na rozgrzanej patelni z roztopionym masłem. Następnie dodaj na patelnię liście laurowe oraz ziele angielskie. Smaż schab na każdej stronie po 3-4 minuty. I tu mała rada, jeśli chcesz odwrócić schab na inną stronę w szybki i prosty sposób, użyj po prostu dwóch widelców.

duszony schab w mleku

Duszenie w mleku

Obsmażony z każdej strony schab przełóż do garnka żeliwnego. Pamiętaj, że musi mieć on pokrywkę, która jest niezbędna podczas wizyty w piekarniku.

Następnie dodaj do garnka mleko i przykryj pokrywką. Do naczynia możesz dodać opcjonalnie również śmietankę. Tak przygotowany garnek wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Piekarnik powinien pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wykorzystaj do tego zadania program góra-dół.

duszony schab w mleku

W międzyczasie przygotuj ziemniaczany makaron. Najpierw umyj i obierz ziemniaki, po czym potnij je w cienkie wstążki przy pomocy Zoodlera. Z tym urządzeniem zrobisz to w mgnieniu oka!

duszony schab w mleku

Po 30 minutach wyjmij schab z garnka. Następnie dodaj do niego ziemniaczany makaron i wymieszaj z mlekiem. Na wierzchu ułóż wcześniej podpieczony schab i ponownie przykryj pokrywką. Naczynie z ziemniakami i schabem wstaw do piekarnika - tym razem na 20 minut.

Podanie

I tak naprawdę to wszystko! Prawdziwa uczta dla podniebienia jest już gotowa :)

duszony schab w mleku

Jak sama widzisz, w szybki i prosty sposób przygotowałaś pyszny obiad dla całej rodziny! Co więcej, zrobiłaś go w jednym garnku, dzięki czemu nie masz teraz całego stosu naczyń do mycia. Chyba się z nami zgodzisz, że tego typu przepisy warto mieć zawsze pod ręką. Nie dość, że są sprawdzone, to jeszcze ich przygotowanie to czysta przyjemność.

Oczywiście nie bylibyśmy sobą, jeśli na koniec nie zaprosilibyśmy Cię do przeglądnięcia obszernej bazy z naszymi przepisami. Znajdziesz tam zarówno przepisy na udane obiady, szybkie śniadania i kolacje, jak i efektowne desery oraz oryginalne przekąski. Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie ❤️

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji