Dwa pyszne desery w jednym. Lodowa kanapka ciasteczkowa rozkocha w sobie nie tylko dzieci

Jeśli zastanawiasz się, czy na deser wybrać lepiej lody, czy ciasteczka, to rozwiązanie czeka na ciebie w tym przepisie. Po co rezygnować z przyjemności, skoro można połączyć je w jeden deser, wyglądający jak z bajki.

Lodowa kanapka ciasteczkowaLodowa kanapka ciasteczkowa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Czasem każdemu należy się odrobina słodyczy od życia. Warto wtedy sięgnąć po lodową kanapkę ciasteczkową z kolorowymi drażetkami. Stanie się hitem każdego przyjęcia, nie tylko tego dla najmłodszych. Przygotowanie to naprawdę prosta sprawa, bo wystarczy upiec smaczne ciasteczka i przełożyć je lodami. To słodki powrót do dzieciństwa dla tych, którzy kochają słodkości.

Lodowa kanapka ciasteczkowa

Pozornie może się wydawać to dość ekscentrycznym połączeniem, ale tak naprawdę wszystko tu ze sobą współgra. Słodkie ciasto z kolorowymi drażetkami i lody śmietankowe to przysmaki, których nie da się odmówić. Świetnie sprawdzi się na deser w ciepłe dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwa pyszne desery w jednym. Lodowa kanapka ciasteczkowa rozkocha w sobie nie tylko dzieci

Składniki:

  • 200 g roztopionego masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki cukru brązowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 100 g draży czekoladowych,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej.

Dodatkowe składniki: 

  • lody waniliowe,
  • draże czekoladowe.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Roztopione masło wlej do miski. Dodaj cukier biały oraz brązowy i ekstrakt waniliowy. Zacznij miksować, dodając stopniowo jajka, skrobię kukurydzianą, mąkę pszenną i sodę oczyszczoną.

Masa na ciasteczka
Masa na ciasteczka © Pyszności

Krok 2. Do masy dosyp czekoladowe draże oraz posiekaną czekoladę i wymieszaj. Owiń folią spożywczą i wstaw masę do lodówki na 30 minut.

Krok 3. Przy pomocy gałkownicy nabieraj porcje ciasta i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 12 minut.

Ciasteczka z czekoladą i drażami
Ciasteczka z czekoladą i drażami © Licencjodawca

Krok 4. Brzegi upieczonych ciastek wyrównaj szklanką, aby były takiej samej wielkości. Po wystudzeniu nałóż na ciastko porcję lodów i przykryj drugim ciastkiem. Boki obtocz w  drażach. Wstaw do zamrażarki na pół godziny.

Kanapki lodowe
Kanapki lodowe © Pyszności

Krok 5. Po tym czasie lodowe kanapki ciasteczkowe są już gotowe. Smacznego!

Lodowe kanapki ciasteczkowe
Lodowe kanapki ciasteczkowe © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend