Brakuje ci pomysłów na smaczną kolację? Postaw na pinsę w jesiennym klimacie. Jak ją zrobić? Zamiast pomidorowego sosu użyj dyniowego purée z przyprawami. Ale to nie koniec. Mamy dla ciebie dwa warianty tego dania, aby przepis szybko się nie znudził. Obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją i wybierz opcję, którą wykorzystasz w pierwszej kolejności. Listę składników znajdziesz poniżej.
Składniki na dyniowy sos:
- 250 g purée z dyni,
- 3/4 łyżeczki suszonego tymianku,
- 3/4 łyżeczki suszonego majeranku,
- 3/4 łyżeczki suszonego czosnku (granulowanego),
- 1,5 łyżeczki soli.
Pierwsza wersja:
- 200 g białej kiełbasy,
- 1 pinsa (240 g),
- 30 g startej mozzarelli,
- 50 g gorgonzoli (łagodna lub pikantna),
- 2 łyżki pestek dyni.
Druga wersja:
- 200 g białej kiełbasy,
- 1 pinsa (240 g),
- 30 g tartej mozzarelli,
- 1 burrata,
- 1 łyżka podprażonych orzeszków piniowych,
- 1 garść świeżej rukoli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
O czym warto pamiętać?
- Aby przygotować dyniowe purée, warto sięgnąć po hokkaido.
- Po pierwsze, nie musisz jej obierać, więc praca z warzywem będzie szybka i przyjemna.
- Po drugie, ma zwarty miąższ, który po upieczeniu bez problemu rozprowadzisz na cieście zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego. Purée dyniowe z tej odmiany dyni będzie idealnie gładkie i kremowe.
- Przygotowaliśmy dwie opcje podania pinsy. Pamiętaj, aby za każdym razem wstępnie ją podpiec w piekarniku.
- W pierwszym przypadku wszystkie dodatki ułóż na podpieczonym spodzie przed ponownym włożeniem do piekarnika. Następnie piecz całość ok. 5-7 minut w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza.
- Z kolei w drugim wariancie dodawanie składników podziel na dwa etapy. W początkowej fazie na podpieczonym placku umieść warstwę dyniową, podsmażoną kiełbasę i mozzarellę. Następnie włóż pinsę do rozgrzanego piekarnika. Czas i temperatura pieczenia jest taka sama jak w pierwszym przypadku.
- Po wyjęciu pinsy dodaj na wierzch: burratę, świeżą rukolę, podprażone orzeszki piniowe oraz oliwę z oliwek.