Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Dyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Brakuje ci pomysłów na smaczną kolację? Postaw na pinsę w jesiennym klimacie. Jak ją zrobić? Zamiast pomidorowego sosu użyj dyniowego purée z przyprawami. Ale to nie koniec. Mamy dla ciebie dwa warianty tego dania, aby przepis szybko się nie znudził. Obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją i wybierz opcję, którą wykorzystasz w pierwszej kolejności. Listę składników znajdziesz poniżej.

Składniki na dyniowy sos:

  • 250 g purée z dyni,
  • 3/4 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 3/4 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 3/4 łyżeczki suszonego czosnku (granulowanego),
  • 1,5 łyżeczki soli.

Pierwsza wersja:

  • 200 g białej kiełbasy,
  • 1 pinsa (240 g),
  • 30 g startej mozzarelli,
  • 50 g gorgonzoli (łagodna lub pikantna),
  • 2 łyżki pestek dyni.

Druga wersja:

  • 200 g białej kiełbasy,
  • 1 pinsa (240 g),
  • 30 g tartej mozzarelli,
  • 1 burrata,
  • 1 łyżka podprażonych orzeszków piniowych,
  • 1 garść świeżej rukoli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

O czym warto pamiętać?

  1. Aby przygotować dyniowe purée, warto sięgnąć po hokkaido.
  2. Po pierwsze, nie musisz jej obierać, więc praca z warzywem będzie szybka i przyjemna.
  3. Po drugie, ma zwarty miąższ, który po upieczeniu bez problemu rozprowadzisz na cieście zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego. Purée dyniowe z tej odmiany dyni będzie idealnie gładkie i kremowe.
  4. Przygotowaliśmy dwie opcje podania pinsy. Pamiętaj, aby za każdym razem wstępnie ją podpiec w piekarniku.
  5. W pierwszym przypadku wszystkie dodatki ułóż na podpieczonym spodzie przed ponownym włożeniem do piekarnika. Następnie piecz całość ok. 5-7 minut w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza.
  6. Z kolei w drugim wariancie dodawanie składników podziel na dwa etapy. W początkowej fazie na podpieczonym placku umieść warstwę dyniową, podsmażoną kiełbasę i mozzarellę. Następnie włóż pinsę do rozgrzanego piekarnika. Czas i temperatura pieczenia jest taka sama jak w pierwszym przypadku.
  7. Po wyjęciu pinsy dodaj na wierzch: burratę, świeżą rukolę, podprażone orzeszki piniowe oraz oliwę z oliwek.
Więcej wideo
Kapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodzinyKapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny
Ciasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszekCiasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszek
Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udanyJesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Ciasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustachCiasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustach
Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkamiKolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami
Burger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w PolsceBurger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w Polsce
Chrupiąca pizza z dużą ilością mięsa bez wyrabiania ciasta. Zrobisz ją w mgnieniu okaChrupiąca pizza z dużą ilością mięsa bez wyrabiania ciasta. Zrobisz ją w mgnieniu oka
Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki