Dyniowe curry

Curry w ciekawym wydaniu? Jasne, że mamy pomysł i to bardzo oryginalny - z użyciem dyni.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 4 łyżki olej słonecznikowy do smażenia
  2. 1 szt. cebula
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. ryż ugotowany
  5. 3-4 szt. ząbki czosnku
  6. 2 łyżki pasta curry
  7. 300 ml mleko kokosowe
  8. 250 ml woda
  9. 1 szt. dynia prowansalska
  10. 300 g ciecierzyca ugotowana
  11. 150 g szpinak baby
  12. 1/2 łyżeczki sól

Sposób przygotowania:

1. Na patelni połącz ze sobą czosnek, cebulę oraz pastę curry.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: dynię prowansalską, mleko kokosowe oraz wodę. Gotuj 30 minut, do chwili kiedy dynia stanie się miękka.

Obrazek

3. Nie zapomnij dodać również ugotowanej ciecierzycy i szpinaku. Dopraw solą oraz pieprzem.

Obrazek

4. Gotowe curry możesz podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler