Dziadek zawsze robił tak wątróbkę. O jednym musisz pamiętać przed smażeniem

Wątróbka to jedno z tych dań, które albo się kocha, albo nienawidzi. Jeśli nie możesz się do niej przekonać, spróbuj przyrządzić ją w ten sposób. Trzymaj się jednej zasady, a zakochasz się w tym smaku.

Jak przygotować idealną wątróbkę?Jak przygotować idealną wątróbkę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wątróbka jest niskokaloryczna, a przy tym obfituje w białko, witaminę A, D, E oraz witaminy z grupy B. Warto jeść ją możliwie jak najczęściej. Niestety, wiele osób unika jej jak ognia. Część z nas zniechęca jej wygląd i zapach, a jeszcze inni po prostu nie są w stanie znieść jej charakterystycznego posmaku.

Nie możesz przekonać się do wątróbki? Daj jej jeszcze jedną szansę. Wypróbuj patent mojego dziadka, a przygotujesz miękką, rozpływającą się w ustach wątróbkę. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Zrób to przed smażeniem wątróbki. Tak dobrej jeszcze nie jadłeś

Miłośnicy wątróbki są zdania, że najlepsza jest ta smażona. Większość z nas po prostu wrzuca ją na patelnie i smaży razem z cebulką, a niektórzy jeszcze z jabłkiem. Jest jednak jeden sposób, aby wątróbka stała się miękka i delikatna. Wystarczy, że po pokrojeniu mięsa wrzucisz je do dużej miski i zalejesz ją wrzącą wodą. Pozostaw ją tak na 10 minut, a po tym czasie, odsącz ją z wody i usmaż jak zwykle. Tak "podgotowana" wątróbka po usmażeniu będzie dosłownie rozpływała się w ustach.

Przepis na miękką i soczystą wątróbkę

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • wrzątek (ok. 1 litra),
  • 1 cebula,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki musztardy,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę umyj i pokrój w małe kawałki. Włóż ją do miski i zalej litrem wrzącej wody. Pozostaw ją tak na 10 minut.
  2. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i usmaż cebulę. Kiedy stanie się rumiana, dodaj do niej cukier. Pod koniec smażenia, dorzuć czosnek.
  3. Po wstępnym obgotowaniu wątróbki odcedź ją z wody i osusz ręcznikiem papierowym. Dorzuć ją do smażącej się cebuli i duś ją 5 minut pod przykryciem.
  4. W międzyczasie przygotuj sos. Zmieszaj ze sobą musztardę i śmietanę. Dodaj do niej trzy łyżki wody. Sos przelej do duszącej się wątróbki. Smaż danie jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie mięso powinno być już całkowicie miękkie i zarazem soczyste.
  5. Podawaj z pajdą chleba z masłem lub ziemniakami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się